open-navfaktor-logo
search
Bila hapšena
Ruska novinarka koja je držala antiratni plakat u programu uživo možda ide u zatvor
Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova optužena je u srijedu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci zbog čega može biti kažnjena zatvorskom kaznom do 10 godina, objavio je njen advokat na Telegramu.
10.08.2022. u 21:41
get url
text
Marina Ovsjanikova

Optužbe se odnose na protest prošlog mjeseca na obali rijeke Moskve, nasuprot Kremlju, kada je podigla antiratni plakat i objavila fotografije protesta na svom Telegram kanalu.

Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, postala je poznata u martu nakon što je za vrijeme emitiranja vijesti uživo upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, s antiratnim plakatom.

Zbog protivljenja ruskoj ofanzivi u Ukrajini, Ovsjanikova je već nekoliko puta bila uhapšena i kažnjena.

Ranije u srijedu je objavila da su savezni istražitelji na silu upali u njenu kuću oko šest sati ujutro kako bi izvršili pretres, prije nego što su je odveli kako bi se protiv nje podigla optužnica.

Isti dan je nezavisni list Novaja Gazeta kažnjen s 350.000 rublji (5.700 američkih dolara) zbog "zloupotrebe slobode medija".

- List je kažnjen zbog reportaže iz Hersona, ukrajinskog grada pod ruskom kontrolom. Nakon objavljivanja teksta u martu, Novaja Gazeta je sklonila reportažu sa svoje internetske stranice na zahtjev ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora - rekla je glasnogovornica lista Nadežda Prusenkova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.