open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
SAD evakuira svoje državljane, ljudi su bijesni zbog jedne stvari
Najmanje 40 Amerikanaca od njih oko 400 koji se evakuiraju s kruzera "Diamond Princess", čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.
17.02.2020. u 07:48
get url
text

- Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama - rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sjedinjene Američke Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi. Do sada je po američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom avionima biti prevezeni u SAD, gdje će 14 dana provesti u karanteni.

- Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja avionom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio aviona - rekao je Fauci.

Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.

Putnici koji ne pokazuju simptome su, kako piše CNN, bijesni jer moraju u novu karantenu. Naime, do sada je bio plan da budu na brodu dvije sedmice, do kraja inkubacijskog perioda koji je trebao završiti 19. februara.

Nakon toga, kako im je rečeno, komercijalnim letovima će nazad u SAD.

No, u subotu je stigao novi email. Tu im je rečeno da kreće evakuacija te da će biti prebačeni u SAD. Jednom kad tamo dođu, počinje novi period od 14 dana karantene.

Svi koji odbiju otići u SAD, također u Japanu moraju čekati 14 dana jer Vlada SAD-a neće računati karantenu na brodu kao dokaz da je osoba bez virusa.

To je izazvalo bijes među brojnim putnicima. Pitaju se zbog čega ova odluka dolazi tek sad. Odnosno, šta se promijenilo u američkoj politici.

Brod sa 3.711 putnika i članova posade stavljen je u karantenu početkom februara, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu pozitivan na novi koronavirus.

U nedjelju je zaraženima proglašeno 355 osoba. One su hospitalizirane, no nije poznato obuhvata li taj broj i američke državljane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.