open-navfaktor-logo
search
Spašavanje života
SAD i EU pozivaju Rusiju da se vrati sporazumu o žitaricama
Sjedinjene Američke Države (SAD) žale što je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN), izjavio je u subotu američki državni sekretar Antony Blinken.
30.10.2022. u 10:44
get url
text

- Pozivamo sve strane da ova suštinska inicijativa koja spašava živote nastavi funkcionisati. To je bio uspjeh i mora se nastaviti - rekao je šef američke diplomatije, dodajući da je sporazum od kritične važnosti za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Blinken je optužio Moskvu da ponovo koristi hranu kao oružje u ratu protiv Ukrajine.

- Svaki čin Rusije da poremeti ovaj kritičan izvoz žitarica je u suštini tvrdnja da ljudi i porodice širom svijeta trebaju plaćati više za hranu ili gladovati - rekao je.

Blinken je pozvao Rusiju da se vrati sporazumu o žitaricama.

Evropska unija je u nedjelju također pozvala Rusiju da poništi odluku o obustavi svog učešća u značajnom sporazumu o žitu, koji je pomogao Ukrajini da izvozi prehrambene proizvode u ostatak svijeta. 

- Odluka Rusije da obustavi učešće u crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavni izvozni put prijeko potrebnog žita i đubriva za rješavanje globalne prehrambene krize izazvane njenim ratom protiv Ukrajine - objavio je na Twitteru visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da je Rusija suspendovala svoje učešće u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita, nakon napada na njenu Crnomosku flotu. Taj potez došao je "u svjetlu nedavnih događaja povezanih s terorističkim napadima na brodove Crnomorske flote", navodi se u saopćenju ministarstva.

Rusija je službeno obavijestila generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da je Moskva suspendovala svoje učešće u dogovoru o žitu.

Kritikujući potez Rusije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je optužio Rusiju da od septembra pokušava spriječiti kretanje 176 brodova koji napuštaju ukrajinske luke prema sporazumu o žitnom koridoru.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji je nadgledao pošiljke.

Strane su pregovarale o mogućem produženju i proširenju nakon krajnjeg roka 19. novembra kako bi se uključio ruski izvoz žitarica i gnojiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.