open-navfaktor-logo
search
Inovacije
Sad možete razgovarati sa svojom mačkom: Napravili aplikaciju koja prevodi mjaukanje
Možda se čini nemogućim razumjeti ljubimca, ali nova aplikacija tvrdi da mjaukanje može prevesti na engleski jezik.
21.11.2020. u 21:37
get url
text

Kreatori aplikacije MeowTalk kažu da je pomoću njihove aplikacije moguće prepoznati 13 značenja, uključujući "nahrani me", "pusti me na miru" i "zaljubljen sam".

Dizajner Javier Sanchez, koji je radio kao inženjer na razvoju Amazonovog glasovnog asistenta Alexe, u konačnici želi razviti pametnu ogrlicu koja mjaukanje odmah može prevesti u ljudski govor.

- Mislim da je sada, zbog socijalnog distanciranja, važnije nego ikad omogućiti ljudima da komuniciraju sa svojom mačkom i razviju s njom snažnu vezu - izjavio je Sanchez, a prenosi Daily Mail.

Aplikacija je već dostupna u Google Play trgovini i App Storeu, ali još uvijek se razvija. Kritike prvih korisnika su podijeljene.

- 90 posto vremena dobivam prijevod "zaljubljen sam"- kazao je jedan.

- Izgleda obećavajuće - komentar je drugog.

Bihevioristi za mačke također su podijeljeni te upozoravaju da bi netačan prijevod kod vlasnika mogao dovesti do pogrešnog dojma.

- Aplikacija djeluje zabavno i nema štete u njenom korištenju zbog zabave. Vjerojatno nikad nećemo moći mjaukanje i predenje pretvoriti u riječi, ali možemo se barem zabaviti razmišljajući o tome šta nam mačka pokušava reći - smatra Anita Kelsey, autorica knjige Let's Talk About Cats.

Rječnik će se proširiti, kažu autori aplikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.