open-navfaktor-logo
search
"Početna" tranša
SAD oslobađaju 30 miliona barela nafte iz rezervi za stabilizaciju cijena
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden odobrio je u utorak oslobađanje 30 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi u pokušaju da obuzda skokove međunarodnih cijena uzrokovanih ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.
01.03.2022. u 19:59
get url
text

Ovo izdavanje je polovina od 60 miliona barela oslobođenih u koordinisanoj akciji između SAD-a i međunarodnih partnera, uključujući Međunarodnu agenciju za energetiku (IEA), javlja Anadolu Agency (AA).

Bijela kuća je saopćila da je oslobađanje "početna" tranša za ublažavanje tekućih fluktuacija cijena.

- Države članice IEA-e složile su se da će nastaviti pratiti tržišta i razmotriti dalja izdavanja po potrebi - saopćila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Navela je da su spremni upotrijebiti svaki alat koji im je na raspolaganju da ograniče poremećaje globalnog snabdijevanja energijom izazvane djelovanjem predsjednika Rusije Vladimira Putina.

- Nastavit ćemo napore da ubrzamo diverzifikaciju snabdijevanja energijom dalje od Rusije - dodala je Psaki.

Zajednička najava oslobađanja nafte, odnosno četiri posto zaliha članica IEA-e od 1,5 milijardi barela, ekvivalentna je dva miliona barela dnevno tokom 30 dana.

Koordinirano oslobađanje nafte četvrto je u istoriji IEA-e od njenog osnivanja 1974. godine, a prethodno se to desilo 1991, 2005. i 2011. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.