open-navfaktor-logo
search
Poznat je plan
SAD ove sedmice objavljuju sankcije, hoće li se na listi naći i političari iz BiH
Sjedinjene Američke Države (SAD) će ove sedmice uvesti sankcije protiv zvaničnika stranih vlada i ljudi koje optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.
06.12.2021. u 18:42
get url
text

Zvaničnici Bijele kuće sankcije vide kao važno oružje u naporima administracije predsjednika Joea Bidena da pokrene ono što naziva demokratskom obnovom širom svijeta. SAD će pozvati druge nacije da se pridruže kampanji pritiska na predstojećem Samitu za demokratiju. Bijela kuća je također objavila saopćenje u kojem je navela strategiju predsjednika Joea Bidena za borbu protiv korupcije.

Sankcije će biti uvedene uoči dvodnevnog virtuelnog samita koji će se održati u četvrtak i petak, a na kojem se zvaničnici administracije nadaju da će uvjeriti vladine zvaničnike iz više od 100 zemalja, koji će mu prisustvovati, da uvedu slične mjere, pisao je američki ugledni list Wall Street Journal.

Navodi se kako će američka administracija dati prioritet koordinisanoj međunarodnoj akciji koja je ključna za osiguranje djelotvornosti sankcija. Sankcije koje će uvesti SAD, realizovat će se pod raznim ovlastima, uključujući tzv. Globalna ovlaštenja Magnitskog, nazvana po ruskom advokatu zviždaču koji je preminuo u zatvoru u Moskvi nakon što je optužio vladu za korupciju.

Stavljanje na crnu listu vladinih i vojnih zvaničnika i njihovih saveznika u privatnom sektoru ima za cilj, kako se navodi, zaustaviti zloupotrebu i korupciju širom svijeta.

Sankcije Magnitsky uključuju zamrzavanje bilo koje imovine koju pojedinci imaju u jurisdikciji SAD-a i komplikuju njihove finansijske poslove i poslove nekretninama u inostranstvu. Detaljnim navodima koji opravdavaju sankcije, ova akcija ima za cilj i njihovu diskreditaciju u zemlji i inostranstvu.

Navodi se i to da će SAD nastaviti koristiti alate dizajnirane za suzbijanje korupcije, a koji uključuju vizna ograničenja i ekonomske sankcije.

- Prilagođavat ćemo se, sarađivati i učiti kako bismo maksimalno iskoristili potencijal za diplomatska sredstva, uključujući i stranu pomoć kao i ciljane sankcije, kako bismo zaustavili korupciju. Istovremeno, proširit ćemo naše napore kako bismo osigurali da strani angažman ne doprinosi daljem razvijanju korupcije - navedeno je u strategiji američkog predsjednika Bidena.

Zanimljivo je da predstavnici Bosne i Hercegovine nisu pozvani na ovaj samit, a vrlo je simptomatično da na samitu neće biti ni predstavnika Rusije i Kine. Poznato je da je administracija SAD-a pripremila sankcije i za neke zvaničnike u BiH, što je potvrdio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, kazavši da su one "na stolu".

O tome zašto BiH nije pozvana nije se oglašavalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministricom Biserom Turković. Ona inače ovih dana boravi u SAD, ali potpuno drugim povodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.