open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
SAD pozdravile odluku Turske da ratifikuje kandidaturu Finske za NATO
Sjedinjene Američke Države (SAD) u petak su pozdravile najavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će nastaviti proces ratifikacije članstva Finske u NATO-u, saopšteno je iz Bijele kuće, prenosi Anadolija.
17.03.2023. u 19:41
get url
text

- SAD pozdravlja najavu predsjednika Erdogana da će turskom parlamentu poslati protokole o pristupanju Finske NATO-u i raduje se brzom završetku tog procesa - saopštio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan i dodao: "Ohrabrujemo Tursku da brzo ratificira i protokole o pristupanju Švedske. Osim toga, pozivamo Mađarsku da bez odlaganja završi svoj proces ratifikacije i za Finsku i za Švedsku."

Napominjući da su i Švedska i Finska jaki, sposobni partneri koji dijele vrijednosti NATO-a, rekao je da će one ojačati savez i doprinijeti evropskoj bezbjednosti.

- SAD vjeruje da obje zemlje trebaju postati članice NATO-a što prije - dodao je on.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio da će ova zemlja u parlamentu započeti proces ratifikacije finskog članstva u NATO-u.

- NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti - rekao je Erdogan u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari.

O švedskom procesu Erdogan je rekao da će biti direktno povezan s konkretnim koracima koje će Švedska preduzeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.