open-navfaktor-logo
search
Bez odgovora iz FSBiH
Salih Fočo novi savjetnik Vice Zeljkovića, da li je dobio premiju za plasman Zmajeva u Ligu nacija A?
U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine gotovo sve je obavijeno velom tajne.
15.12.2022. u 21:42
get url
text
get url
text

Uprkos mnogim aferama koje tresu bh. kuću fudbala, gotovo je nemoguće dobiti informaciju i odgovor na bilo kakav upit. Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, preuzimanjem predsjedničke fotelje od Dine Begića najavio je transparentniji rad od prethodnika i otvorenost prema javnosti, ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru.

Tome svjedoči i posljednji primjer. Nakon što se pojavila informacija da je FSBiH imenovao Saliha Foču za savjetnika predsjednika Zeljkovića, to smo pokušali provjeriti u Savezu.

VEZANI TEKST - FSBiH za "intelektualni rad" savjetnika Vice Zeljkovića plaća 30.000 KM?

- Pojavila se informacija da je Salih Fočo, član Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, u septembru 2022. godine imenovan za savjetnika Vice Zeljkovića, predsjednika FSBiH.

Da li je to istina, ako jeste ko ga je imenovao na tu funkciju i da li je i on dobio premiju, koje su, između ostalih, dobili i članovi Izvršnog odbora FSBiH, a nakon što je fudbalska A reprezentacija Bosne i Herecgovine osvojila Ligu nacija B - grupu 3.

Također, možete li nam potvrditi da li je uz Marka Miličića, za savjetnika Vice Zeljkovića ranije imenovan Slaven Garić - pisalo je u dopisu koji smo 28. novembra poslali u FSBiH, te na e-mail adrese Vice Zeljkovića i Adnana Džemidžića.

Odgovor nismo dobili.

Informaciju smo pokušali provjeriti i kod Irfana Durića, potpredsjednika FSBiH, sa pitanjem da li je imenovan savjetnik iz reda Bošnjaka.

- Nije niko! Kod savjetnika nema Bošnjak, Hrvat, Srbin. To je njegovo (predsjednikovo, op. a.) diskreciono pravo - kazao je za Faktor Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH.

VEZANI TEKST - "Majstori" fudbala: Zmajevi osvojili Ligu nacija, Izvršnom odboru FSBiH isplaćene visoke premije

Durića smo konkretno pitali da li je tačna informacija da je za savjetnika imenovan Salih Fočo i to na sjednici Komiteta za hitnost održanoj 9. septembra (na dan kada je dogovoreno igranje prijateljske utakmice protiv Rusije koju je podržao i Fuad Čolpa, član IO FSBiH iz FS Kantona Sarajevo iz kojeg dolazi i Fočo), ali on nije mogao ponuditi konkretan odgovor.

- Predsjednik ima pravo, ili kako bih to nazvao stručno, mogućnost da po svojoj procjeni izabere savjetnika, a da to ne ide na Komitet. To je ono koliko ja znam. A Fočo, koliko ja imam informaciju, imao je nekakav ugovor na određeno, na mjesec dana, koliko sam ja dobio informaciju - kazao je Durić.

Potpredsjednika FSBiH pitali smo i da li je istina da je i Fočo, kao i članovi IO FSBiH, dobio premije za osvajanje Lige nacija B3.

- Nemam sada kod sebe dokument, to bih morao provjeriti po spisku isplata. Da sad kažem jeste ili nije, bilo bi mi glupo jer nemam pravu informaciju - rekao nam je Durić 2. decembra, a poslije se nije javio na naš poziv.

Na kraju smo informaciju pokušali provjeriti i kod glavnog aktera ove priče - Saliha Foče.

- Ne mogu govoriti, na dženazi sam jednoj - rekao nam je Fočo, a na pitanje kada ga možemo pozvati, kada može razgovorati, kazao je:

- Nemojte, nema za šta. Hvala.

VEZANI TEKST - Da li je FSBiH platio privatni avion, ko zapošljava ljude bliske stranci Milorada Dodika?

Jedno vrijeme funkciju savjetnika obavljao je Sead Kajtaz, koji je ostavku podnio 23. septembra 2021. godine, i to nakon što je Vico Zeljković osuo paljbu po Veležu, nakon prekida utakmice protiv Borca.

- Poštovani predsjedniče i rukovodstvo FSBiH, dobro bi bilo da počnete uvoditi iste aršine, za sve koji rade i takmiče se u FSBiH, a što nije teško jer treba samo primjenjivati Statut i pravilnike čime bi sačuvali ugled i dostojanstvo predsjednika Saveza, a način na koji to danas radite protiv mog Veleža vodi i Vas i Savez u jednosmjernu ulicu.

Ovo je posljednji savjet koji Vam dajem kao Vaš savjetnik, te podnosim neopozivu ostavku na savjetničku poziciju u FSBiH jer što se radi protiv mog Veleža, ne mogu podnijeti jer ja sam bio i ostajem dijete Veleža. Sportski pozdrav - poručio je tada Kajtaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.