open-navfaktor-logo
search
Brisel
Sastanak NATO-Rusija bez rezultata: Stoltenberg upozorio na rizik oružanog sukoba u Evropi
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako su na sastanku Vijeća NATO - Rusija strane zadržale svoje pozicije, NATO je predložio nove sastanke, ali Rusija još uvijek nije odgovorila na to, javlja Anadolija.
12.01.2022. u 17:45
get url
text

Vijeće NATO – Rusija zasjedalo je prvi put od 2019. godine, a razgovarano je o tenzijama zbog ruskog vojnog prisustva na granici s Ukrajinom, kao i sigurnosti Evrope.

Sastankom održanom u NATO štabu u Briselu predsjedavao je Stoltenberg.

Situacija u Ukrajini

Rusku delegaciju su činili zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško i zamjenik ministra odbrane Aleksandr Fomin.

Pored stalnih predstavnika NATO saveznika u Briselu, sastanku je prisustvovala i zamjenica ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Wendy Sherman.

Stoltenberg je izvijestio novinare po okončanju sastanka. Tom prilikom rekao je kako je razgovarano o situaciji u Ukrajini i okolini, te njenom utjecaju na sigurnost Evrope.

- NATO saveznici i Rusija o tom pitanju imaju ozbiljna razilaženja u mišljenju. Neće biti lako naći zajednički jezik - rekao je Stoltenberg koji je dodao kako je, uprkos tome, sastanak za istim stolom pozitivan signal.

Dodao je kako je razgovarano i o prijedlogu Rusije SAD-u i NATO-u kada su u pitanju garancije sigurnosti.

- Među njima su prijedlozi koji obuhvataju obustavljanje novih članica NATO-a i povlačenje NATO snaga iz zemalja saveznica na istoku. Saveznici su ponovili kako će NATO nastaviti politiku otvorenih vrata i da svaka zemlja ima pravo da određuje vlastitu sigurnost. Saveznici su i jasno poručili da neće odustati od mogućnosti međusobne zaštite i odbrane, uključujući i vojno prisustvo na istoku Saveza - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao kako je NATO predložio održavanje novog niza sastanaka s Rusijom, kao i nastavak dijaloga, te da se prijedlozi odnose na kontrolu naoružanja, ograničenje projektila, cyber napade, nuklearne politike i tome slično.

- Rusija nije bila u poziciji da bude saglasna s prijedlogom. Nisu odbacili, ali ruski predstavnik je rekao da trebaju vremena da odgovore NATO-u. Mi smo spremni sjesti i razgovarati. Nadam se da će biti pozitivan odgovor Rusije, jer trebamo dijalog - rekao je Stoltenberg.

Dodao je i kako NATO neće odustati od politike otvorenih vrata i principa da saveznici štite jedni druge.

Rusija nema pravo veta

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg rekao je kako će o članstvu neke zemlje u NATO-u odlučivati samo 30 članica NATO-a i ta zemlja. Istakao je kako Rusija ili bilo koja druga zemlja nema pravo veta na to.

Upitan da li će Rusija i NATO uzajamno otvoriti urede u Briselu i Moskvi, Stoltenberg je rekao kako nema preduvjeta za otvorenje ureda, ali da žele da misije opet počnu s radom.

Ipak, pojasnio je kako otvorenje tih ureda nije uvjet za dijalog.

Odgovorio je i na pitanje da li postoji rizik od oružanog sukoba.

- Postoji rizik od novog oružanog sukoba u Evropi. Iz tog razloga su važni današnji sastanak i ostali sastanci održani ove sedmice, jer ćemo uraditi sve što možemo da spriječimo oružani sukob - rekao je Stoltenberg.

Istakao je kako ne treba previše spekulirati o oružanom sukobu, te da su nasuprot toj mogućnosti, spremni na dijalog. Ipak, dodao je, spremni su i na situaciju da pregovori budu okončani negativnim rezultatom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.