open-navfaktor-logo
search
Brisel
Sastanak potrajao do kasno u noć: Čelnici EU-a bez dogovora o ograničavanju cijene plina
Čelnici Evropske unije okončali su u petak, u jutarnjim satima, još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cijene plina, objavio je Reuters.
21.10.2022. u 08:17
get url
text

Čelnici država članica EU-a u petak su postigli dogovor o "mapi puta" čiji je cilj uvođenje mjera u roku od nekoliko sedmica kako bi se evropski potrošači zaštitili od skoka cijena energije.

Dogovor je uslijedio nakon 11 sati pregovora oko prijedloga za smanjenje računa za energiju dok su cijene plina skočile zbog rata u Ukrajini.

- Sporazum koji se postignut na samitu u Briselu postavio je 'čvrstu mapu puta za nastavak rada na temi cijena energije' - rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije, piše AFP.

Objavljeni tekst poziva Evropsku komisiju i zemlje EU-a da idućih nekoliko sedmica pronađu načine za zaštitu potrošača od visokih cijena "uz očuvanje globalne konkurentnosti Evrope i cjelovitosti jedinstvenog tržišta".

Najmanje 15 zemalja EU-a, što je više od polovice bloka, zalaže se za ambiciozno ograničenje cijena i sve su više uznemireni štrajkovima i protestima zbog troškova života koji se šire Francuskom, Belgijom i drugim državama članicama.

Međutim, ideja o ograničenju cijena naišla je na otpor Njemačke, najveće ekonomije EU-a, strahujući da bi se proizvođači plina mogli prebaciti na unosnija tržišta u Aziji.

Na kraju, u usaglašenom tekstu stoji da treba provesti "analizu troškova i prednosti" ograničenja cijena za proizvodnju električne energije te da će se procijeniti uticaj izvan Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.