Izmjene pravila

Saudijske žene moći će putovati bez muškog staratelja

Objavljeno: 01.08.2019. u 21:41

Promjena bi ih izjednačila s muškarcima. One bi, također, mogle da registriraju rođenje i smrt, pravo koje je prethodno bilo ograničeno samo na muškarce

FOTO: The Guardian

Ženama u Saudijskoj Arabiji više neće trebati dozvola muškog staratelja za putovanje, sudeći prema izvještajima lokalnih vijesti, prenosi "The Guardian". Politika će, ako se potvrdi, označiti ključni korak u uklanjanju kontrola, koje su žene učinile građanima druge klase u ovoj zemlji.

Saudijske žene starije od 21 godine moći će se prijaviti za pasoš i putovati izvan zemlje bez odobrenja, objavio je u četvrtak list Okaz.

Promjena bi ih izjednačila s muškarcima. One bi, također, mogle da registriraju rođenje i smrt, pravo koje je prethodno bilo ograničeno samo na muškarce.

U listu Okaz nije navedeno odakle su te informacije, ali službeni list zemlje twitao je da će izmjene pravila o putovanju, zakona o radu i zakona o građanskom statusu biti uključene u njegovo sljedeće izdanje, prenio je Bloomberg.

Izvor:   The Guardian, Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije