open-navfaktor-logo
search
Licemjerne optužbe
SBB prešućuje ko je stvarno odgovoran za dodjelu državljanstava stranim borcima u BiH
Zanimljivo je i poprilično licemjerno da ovakve optužbe dolaze baš iz SBB-a, uzimajući u obzir da su srodnici istaknutih članova te stranke bili direktno involvirani u dodjelu bh. državljanstava stranim državljanima tokom i nakon okončanja agresije na BiH
17.09.2018. u 20:45
get url
text

Nakon što pokušaj Fahrudina Radončića da Bakiru Izetbegoviću imputira uvrede na račun Sandžaklija nije urodio plodom, te nakon što je dobio adekvatan odgovor iz SDA, SBB je nastavio "istim tempom".

Ponovo su, na veliko zadovoljstvo zagovornika velikosrpske i velikohrvatske ideje, Bakiru Izetbegoviću i Šefiku Džaferoviću pripisali dovođenje mudžahedina za vrijeme agresije na BiH. Teza o masovnom učešću mudžahedina u odbrani BiH od agresije i uloga organizatora otpora u njihovom dovođenju omiljena je među zvaničnicima koji slijede politiku koja je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju prepoznata kao "udruženi zločinački poduhvat". Ta je teza, očigledno, omiljena i u SBB-u.

Međutim, ovaj put nisu stali samo na ulozi Izetbegovića i Džaferovića u dovođenju mudžahedina već su im pripisali i odgovornost za izdavanje državljanstava BiH.

Zanimljivo je i poprilično licemjerno da ovakve optužbe dolaze baš iz SBB-a, uzimajući u obzir da su srodnici istaknutih članova te stranke bili direktno involvirani u dodjelu bh. državljanstava stranim državljanima tokom i nakon okončanja agresije na BiH.

Podsjećanja radi, svojevremeno je utvrđeno kako je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Boriša Arnaut, otac SBB-ovog državnog zastupnika Damira Arnauta, od 1992. do 1997. godine predvodio listu zvaničnika sa najvećim brojem izdatih nezakonitih državljanstava sa njih čak 214.

Otac Damira Arnauta je, između ostalih, 31. januara 1992. godine potpisao rješenje o prijemu u državljanstvo BiH Marokancu Abdelilahu Karracheu, prvom naturalizovanom Bosancu i Hercegovcu. Arnaut je potpisao i državljanstvo Enaamu Arnoutu, koji je 2003. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog pomaganja Al Qaidi.

U tom periodu Arnaut je, prema podacima Komisije za reviziju državljanstava, nezakonito primio 32 Egipćanina, 25 Tunižana, 19 Alžiraca, 24 Turaka, 16 Sirijaca, 14 Sudanaca, 14 Jordanaca, 10 Palestinaca, devet Kuvajćana, osam Saudijaca, sedam Jemenaca, šest Iračana, pet Libijaca, pet Libanaca, po tri Italijana i Nijemaca te po dva Marokanca, Francuza, Iranca, Kataranina, Poljaka, Albanca i Bahreinca.

Ne treba zanemariti i ulogu Bakira Dautbašića, koji je u svojstvu saradnika za državljanstva u Ministarstvu pravde BiH imao nezanemariv angažman u upisivanju "mudžahedina" u matične knjige rođenih. Dautbašić je, podsjećanja radi, istaknuti zvaničnik SBB-a, koji je sa Fahrudinom Radončićem dijelio optuženičku klupu u procesu koji se pred Sudom BiH vodio zbog sumnji u ometanje rada pravosuđa.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, o kojima su svojevremeno izvještavali mediji, zaista je nevjerovatno da se SBB koristi tezom o ulozi mudžahedina u ratu u BiH te zakonitostima njihovih državljanstava. Međutim, predizborna je kampanja, a šef SBB-a se očigledno oslanja na kratko pamćenje građana na čije glasove računa 7 oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.