open-navfaktor-logo
search
"Naknadna pamet"
SBB-u nije bilo sporno glasanje u automobilu, sve dok Radončić nije doživio debakl
Zakonom je dozvoljeno da se osobi koja nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu dozvoli glasanje izvan objekta u kojem se glasa, kao i pomoć druge osobe pri glasanju
16.10.2018. u 21:22
get url
text

Pojedini mediji u našoj zemlji, u pokušaju pravdavanja loših rezultata koje su postigle njima bliske političke stranke, procedure glasanja na izborima u BiH koje su precizno definisane izbornim zakonodavstvom pokušavaju predstaviti kao dokaz izborne krađe.

Zbog nedovoljnog poznavanja izbornog zakonodavstva, ili, što je vjerovatnije, namjernog pokušaja manipulacije i obmane građana BiH "Avaz" je u današnjem izdanju pod markicom "skandalozno" objavio tekst sa naslovom "Općinske izborne komisije ignorisale dokazanu krađu".  Za ovaj medij i stranku njegovog konsultanta Fahrudina Radončića krađa je slučaj koji je proveden potpuno u skladu sa zakonom, što se lako može uočiti ako se pažljivo pročitaju izborni propisi. 

Naime, radi se o slučaju sa jednog biračkog mjesta u Srednjoškolskom centru u Vogošći kada su članovi biračkog odbora iznijeli glasačke listiće ispred objekta i dozvolili da se biraču pomogne prilikom glasanja. Radončićevo glasilo je ponovo objavilo fotografiju sa tog biračkog mjesta kao navodni dokaz da glasanje nije obavljeno u skladu sa zakonom, ali nigdje nije spomenuta činjenica da je jedina osoba koja je narušila pravo birača na tajnost glasanja, kao i birački proces, upravo ona osoba koja je načinila ovu fotografiju. Iz tekstova "Avaza" može se saznati da je SBB podnio prigovor zbog iznošenja glasačkog materijala, ali se ne navodi da je u pitanju "naknadna pamet". Naime, SBB-ovim posmatračima koji su bili na navedenom biračkom mjestu ova situacija nije bila sporna, jer da jeste, mogli su odmah podnijeti prigovor, a oni to nisu uradili. 

U Koaliciji "Pod lupom" kazali su nam da nisu u to vrijeme bili na navedenom biračkom mjestu, ali su objasnili da nema ništa neregularno u tome da se glasački listići pod jasno definisanim okolnostima iznesu iz objekta u kojem se provode izbori.

-  Nismo imali posmatrača na tom biračkom mjestu i nemamo informaciju u kojem je trenutku fotografisana osoba sa iznesenim glasačkim listićima ispred biračkog mjesta. Međutim, ono što znamo jeste da je zakonom dozvoljeno da se osobi koja nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu dozvoli glasanje izvan objekta u kojem se glasa - pojasnio nam je Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom".

Obično se ovakav način glasanja omogućava osobama koje zbog nekog fizičkog onesposobljenja ne mogu doći do biračkog mjesta, a nisu se na vrijeme prijavile za glasanje putem mobilnih timova koji bi ih posjetili kući.

- Takav birač može ostvariti svoje biračko pravo u krugu biračkog mjesta, a pod tim se podrazumijeva okruženje oko biračkog mjesta – kaže Jovanović.

Iako SBB navodi da se na fotografiji nalazi neidentificirani član biračkog odbora, istina je da je u pitanju predsjednik biračkog odbora Ensar Kokor. On je ranije, a nakon prozivki u medijima,  objasnio da nije bilo nikakvih neregularnosti, te da ima svjedoke, kao i zapisnike sa biračkog mjesta i druge materijale kojima to može potvrditi. Također, naveo je da se radilo o starijem nepismenom čovjeku, invalidu, koji je došao u pratnji osobe koja mu je pomogla pri glasanju koje je obavljeno u automobilu, dok je on, odnosno, predsjednik biračkog odbora, na haubi automobila popunjavao potrebnu dokumentaciju. 

Pomoć druge osobe pri glasanju regulisana je Pravilnikom o provođenju izbora u BiH, koji je kao podzakonski akt donio CIKBiH.

Kada je u pitanju tajnost glasanja, u Centralnoj izbornoj komisiji su nam kazali da je obaveza da se biračima to osigura, pa su zato i postavljene kabine na biračkim mjestima. Međutim, neke osobe ne žele to čuvati kao tajnu, pa nisu rijetki slučajevi da se birači koji glasaju putem pošte fotografišu u svom domu sa ispunjenim listićem. Također, neki birači na glasačkom listiću napišu i svoje ime i prezime, ali se takav listić, iako je sve ostalo pravilno popunjeno, ipak smatra nevažećim, pojasnio je Jovanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.