open-navfaktor-logo
search
Podrška
SBK: Počinje isplata pomoći preduzećima kojima je bio zabranjen rad, 203 KM po radniku
Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je danas odluku o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa pomoći privrednim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.
21.05.2020. u 14:37
get url
text

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da ovom odlukom započinje isplata pomoći koja će iznositi 50 posto od minimalne plaće, odnosno 203 KM po radniku.

- Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovoljili uvjete prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih - kazao Lendo.

Lendo je naglasio da je u pripremi i poziv za dodjelu sredstava za maj, kao i rebalans budžeta, te je najavio i donošenje 'korona zakona', iako on, prije nekoliko dana, nije dobio podršku Vlade SBK.

Vlada je danas razmatrala i informaciju o utjecaju pandemije koronavirusa na stanje u privredi.

- U anketi je sudjelovalo više od 600 firmi i jasno je da je koronavirus značajno utjecao na poslovanje, pogotovo malih preduzeća i zanata koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice epidemije koronavirusa - naglasio je Lendo. 

Ohrabrujućim je ocijenio podatke iz Porezne uprave koji, kako je rekao, pokazuju da se dio radnika vraća na posao.

- U zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovno prijavljenih radnika. Privreda ima laganu aktivnost i vjerujem da će svakim danom biti sve bolje - naglasio je premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.