open-navfaktor-logo
search
Diplomatski napori
Scholz leti za Moskvu u pokušaju da spriječi rat
Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak odlazi u Moskvu kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji koja ima za cilj da izbjegne rat, a najveći trgovinski partner Rusije u Evropi upozorava na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.
15.02.2022. u 08:20
get url
text

Scholzovo jednodnevno putovanje, nakon posjete Kijevu u ponedeljak, dio je velikih napora zapadnjačkog diplomatskog pokušaja da zaustavi potencijalni napad dok se više od 100.000 ruskih vojnika gomila na ukrajinskim granicama. 

Kancelar je rekao da će prenijeti poruku Zapada da su otvoreni za dijalog o sigurnosnim zabrinutostima Rusije, ali da će uvesti sankcije ako napadne Ukrajinu, javio je Reuters.

- Spremni smo za veoma dalekosežne i efikasne sankcije u koordinaciji sa našim saveznicima - rekao je u ponedjeljak u Kijevu prije povratka u Berlin.

Upozorenja o sankcijama mogla bi teže pogoditi Njemačku, ruskog trgovinskog partnera broj jedan u Evropi i najvećeg potrošača ruskog prirodnog gasa - iako bi to također moglo ograničiti Scholzov manevarski prostor.

On je prošlog mjeseca signalizirao da će se "o svemu morati razgovarati ako dođe do vojne intervencije" kada je upitan o plinovodu Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke, koji ima za cilj da dovede više ruskog gasa u zapadnu Evropu, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu zemlju Ukrajinu. 

Ali on nije obećao da će prekinuti Sjeverni tok 2 niti se čak na njega referirao u kontekstu sankcija, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena koji je prošlog ponedjeljka rekao da će gasovod biti zaustavljen ako Rusija izvrši invaziju.

Rusija poriče da planira invaziju, optužujući za histeriju Zapad, koji je poslao brojne zvaničnike u Moskvu i Kijev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.