open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Scholz pozvao na održavanje vanrednog samita NATO-a
Njemačka je u četvrtak pozvala na održavanje vanrednog samita NATO-a da bi se razgovaralo o odgovoru na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.
24.02.2022. u 15:14
get url
text

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da je napad Rusije jasno kršenje međunarodnog prava, a Njemačka će svoj odgovor koordinirati s evropskim partnerima i saveznicima u NATO-u.

- Zajedno s francuskim predsjednikom (Emmanuelom Macronom) želio bih pozvati na sastanak šefova država i vlada NATO-a da bi razgovarali o situaciji - rekao je, dodajući da je "agresija Rusije napad na evropski sigurnosni poredak".

Scholz je rekao novinarima da će kasnije tokom dana otputovati u Brisel da bi se pridružio liderima zemalja članica EU-a u razgovorima o najnovijim zbivanjima i odobravanju dodatnih sankcija.

- Cilj naših sankcija je jasno dati do znanja ruskom vodstvu da će platiti visoku cijenu za ovu agresiju - rekao je njemački kancelar.

Oštro kritikujući ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da ništa ne može opravdati bombardovanje ukrajinskih građana koje dovodi u opasnost bezbroj nevinih života.

- Putin je napravio strašnu grešku time što je pokrenuo ovaj rat - rekao je njemački kancelar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.