open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
SDA dobila najviše mandata u kantonalnim skupštinama
Do sada nisu prebrojani svi glasovi, a mjesta u skupštinama bi mogle dobiti stranke koje se trenutno nalaze tik ispod izbornog praga od tri posto osvojenih glasova
08.10.2018. u 18:57
get url
text

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, pobjednik na izborima za kantonalne skupštine je SDA koja bi trebala osvojiti 65 mandata, a iza nje slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja bi trebala dobiti 61 mandat. Treća stranka po uspješnosti na ovoj listi je SDPBiH, koja bi trebala dobiti 33 mandata.

Potrebno je istaći da su svi rezultati nepotpuni i da je do kraja brojanja glasova moguće da se promijeni raspored mandata, te da još neke stranke dobiju mandate, a radi se o partijama koje se, prema broju osvojenih glasova za sada nalaze tik ispod izbornog praga od tri posto.

U skupštinu Unsko-sanskog kantona, koja ima 30 mjesta, trebalo bi ući osam stranaka. Najviše mandata trebala bi dobiti SDA devet. Nakon nje slijedi koalicija okupljena oko A-SDA sa osam mandata, SDPBiH i Laburistička stranka sa po tri, SBB, DF i NB sa po dva, te NS sa jednim mandatom. Do sada je u USK obrađeno 71,61 posto biračkih mjesta.

U Posavskom kantonu su prebrojani glasovi sa 96,49 posto biračkih mjesta. U Skupštinu ovog kantona, od ukupno 21 mjesta, koalicija okupljena oko HDZBiH bi trebala dobiti 11 mandata. Koalicija koju predvodi HDZ 1990  trebala bi imati tri mjesta u Skupštini, SDA bi trebala imati dva, a Posavska stranka, SDPBiH, SBB, PDA i DF po jedno mjesto.

I na izborima za skupštinu Tuzlanskog kantona vodi SDA. Nakon obrađenih 71,76 posto biračkih mjesta, u Skupštini koja broji 35 mjesta SDA bi trebala dobiti 11 mandata. Slijede SDPBiH i PDA sa po devet, te DF, SBB i SBiH sa po dva mandata.

SDA je pobjednik i u izborima za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, koja, također broji 35 mjesta. Nakon obrađenih 79,13 posto biračkih mjesta SDA bi trebala dobiti 12 mandata. Druga je SDPBiH koja bi trebala dobiti sedam mandata, koalicija koju predvodi HDZBiH, te NB, SBB i DF bi trebale dobiti po tri mandata, a SBiH i A-SDA po dva.

Najveći broj stranaka je ušao u Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona, ukupno 11. I u ovom kantonu SDA bi trebala dobiti najveći broj mandata šest. Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Liberalna stranka (LS) trebale bi dobiti po tri mandata. Pet stranaka bi trebalo imati po dva mandata i to SBB, SBiH, Goraždanska priča, SDPBiH i NB, dok bi po jedno mjesto trebale imati DF, A-SDA i NS. U ovom kantonu su obrađeni glasovi sa 55,56 posto biračkih mjesta, a u Skupštini se dijeli 25 mandata.

SDA i koalicija okupljena oko HDZBiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona trebale bi imati jednak broj mandata, po 10. SDPBiH bi trebao imati četiri, SBB i DF po dva, a koalicija koju predvodi HDZ 1990 i NB po jedan mandat. Inače, Skupština SBK broji 30 mjesta, a do sada su obrađeni glasovi sa 73,33 posto birališta.

U izborima za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja broji 30 mjesta, do sada su prebrojani glasovi sa 77,26 posto birališta. Najviše mandata bi trebala dobiti koalicija koju predvodi HDZBiH, 13. Slijedi SDA sa sedam mjesta u Skupštini, SDPBiH i koalicija okupljena oko HDZ 1990 sa po tri, SBB sa dva, te DF i Hrvatska republikanska straka (HRS) sa po jednim mandatom.

Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona, koja ima 23 mjesta, činit će tri koalicije i dvije stranke. Najviše mjesta, 16, trebala bi dobiti koalicija koju predvodi HDZBiH. Slijedi koalicija okupljena oko HDZ 1990 sa tri mandata, HRP bi trebala imati dva, a Koalicija HSP dr. Ante Starčević-HDU, te HSPBiH bi trebale dobiti po jedan mandat. Do sada su u ovom kantonu obrađeni glasovi sa 81,51 posto birališta.

SDA je pobjednik i izborima za Skupštinu Kantona Sarajevo, koja broji 35 zastupnika. Nakon što su obrađeni glasovi sa 51,6 posto birališta SDA bi trebala dobiti 10 mandata. Narod i pravda bi trebala imati šest, NS pet, SDPBiH i SBB po četiri, DF tri, NBL dva te BOSS jedan mandat.

Skupština Livanjskog kantona broji 25 mjesta, a do sada su u ovom kantonu prebrojani listići sa 77,57 posto birališta. Koalicija okupljena oko HDZBiH bi trebala imati osam mandata. Srpska lista bi trebala dobiti četiri, koalicija koju predvodi HDZ 1990 tri, Hrvatska nezavisna lista, SNS i SDA po dva, a NSRzB, Županijska neovisna lista, HRS i SDPBiH po jedno mjesto u Skupštini LiK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.