open-navfaktor-logo
search
Konkurs
Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione
Sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na konkurs sa šest različitih modela aviona.
25.09.2019. u 10:49
get url
text

Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione, objavio je u srijedu Jutarnji list, ističući da je najveće iznenađenje Izrael koji ponovno želi ponuditi F 16 Barak. Riječ je o avionu koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali je zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju cijeli posao propao. No, ovoga puta, prema informacijama Jutarnjeg lista, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes za konkurs su Italija, Francuska, SAD, Švedska, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na konkurs sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Komisije Roberta Kopala, savjetnika hrvatskog premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih kandidata tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani. Tome su se, kako se navodi, prilagodile i države zainteresirane za konkurs, prenosi Hina.

Uz već spomenuti rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, SAD Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione - F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na konkurs javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16.

Izvori tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim rabljenim F-16, ali je moguće da do sjednice Komisije interes iskaže još neka država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.