FZZZ je u ovu svrhu za Tuzlanski kanton za 2021. godinu izdvojio oko sedam miliona KM.

Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja planirano je oko četiri miliona i 500 hiljada KM, a riječ je o mjerama zapošljavanja: "Tvoja prilika", koji se odnosi na prvo radno iskustvo za mlade osobe starosne dobi do 30 godina i sufinansiranje zapošljavanja osoba s radnim iskustvom starosne dobi do 35 godina, zatim "Zapošljavanje žena", "Prilika za sve", "Doprinosi 500", "Zapošljavanje demobilisanih boraca", "Periodično/sezonsko zapošljavanja", "Nova prilika", "Javni radovi i pomoć potrebnima", "Tražim poslodavca" i "Služba u saradnji sa poslodavcima".

Za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja, odnosno Start up, planirano je oko dva miliona i 350 hiljada KM. Mjere zapošljavanja na koje će moći aplicirati zainteresovani za pokretanje samostalne djelatnosti su: "Poduzetništvo za mlade", "Poduzetništvo za žene", "Poduzetništvo za sve", "Poduzetništvo za demobilizirane branioce", "Druga prilika".

- U programima za 2021. godinu postoji i jedna novina, a riječ je o mjeri "Doprinosi 500". Naime, kroz ranije programe na ovu mjeru nisu mogle aplicirati zdravstvene ustanove, ali zbog pandemije koronavirusa i izražene potrebe za zapošljavanje zdravstvenih radnika, Federalni zavod za zapošljavanje je u Programu sufinansiranja zapošljavanja za 2021. godinu omogućio apliciranje i zdravstvenih ustanova na mjeru "Doprinosi 500" - izjavila je Feni direktorica Službe za zapošljavanje TK Edina Isaković.

Programi za zapošljavanje su namijenjeni poslodavcima s područja TK i nezaposlenim osobama koje su registrovane na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, a objava Javnog poziva planirana je za kraj februara ili početak marta. U 2020. godini u okviru ovih programa zaposlene su 1.003 osobe, pokrenuto je 279 malih biznisa, kroz koje je zaposleno ukupno 337 osoba.