open-navfaktor-logo
search
Ljut zbog sankcija
Šef ruske svemirske agencije zaprijetio da će ostaviti američkog astronauta u svemiru
Šef ruske Svemirske agencije zaprijetio je da će ostaviti američkog astronauta u svemiru nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio sankcije toj zemlji.
11.03.2022. u 17:18
get url
text

Biden je smanjio više od polovine ruskog uvoza visoke tehnologije nakon invazije na Ukrajinu prošlog mjeseca, najavljujući da će sankcije "degradirati njihovu avio-industriju, uključujući njihov svemirski program".

NASA je kasnije potvrdila da se "ne planiraju nikakve promjene" po pitanju saradnje SAD-a i Rusije u svemiru, gdje su dvije zemlje godinama sarađivale na izgradnji i održavanju Međunarodne svemirske stanice (ISS), ali Dmitrij Rogozin, šef ruske Svemirske agencije, bijesno je odgovorio na Bidenove sankcije, piše Unilad.

Rogozin, koji je blizak saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, odgovorio je na Bidenove objave na Twitteru i zaprijetio da će napustiti NASA-inog astronauta Marka Vande Heija u svemiru. On je također zaprijetio da će u potpunosti odvojiti ruski segment svemirske stanice i tvrdio da će se ISS srušiti na Ameriku bez pomoći Rusije da se udalji od svemirskog smeća.

Objavio je video na kojem se vidi kako dva ruska kosmonauta lebde unutar svemirske stanice i mašu Vande Heiju, koji bi se trebao vratiti sa svog svemirskog leta na ruskoj svemirskoj letjelici za nekoliko sedmica.

Bivši astronaut Scott Kelly osudio je Rogozinove prijetnje na internetu.

- Nikad nisam mislio da ću ikada čuti nešto tako nečuveno - rekao je za ABC.

Objava na Twitteru, NASA

Ipak, uprkos ratu u Ukrajini, koju je napala Rusija, Kelly je izrazio nadu da će se partnerstvo između SAD-a i Rusije u svemiru popraviti, rekavši da godinama poznaje ljude u Ruskoj svemirskoj agenciji i da im je bukvalno ranije povjerio svoj život.

Bivši astronaut je rekao da se SAD treba "pripremiti za najgore", ali "nadati se najboljem".

- Samo se nadam da će ljudi shvatiti i da žele zadržati ovo partnerstvo na okupu jer je to jedna od rijetkih stvari koje ujedinjuju cijelo čovječanstvo. Mislim da je jedan od najvećih uspjeha Međunarodne svemirske stanice međunarodni aspekt da nam da nešto na čemu zajedno radimo, što nas čini prijateljima - dodao je.

Cady Coleman, još jedan američki astronaut, naglasila je da nacionalnost nije bitna na ISS-u, te da je sve u zajedničkom radu.

NASA do sada nije komentarisala Rogozinove prijetnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.