open-navfaktor-logo
search
Mikhail Podolyak
Šef ukrajinskog pregovaračkog tima: Rusija treba prepoznati svoj neuspjeh, mi nećemo prihvatiti ultimatume
Savjetnik ukrajinskog predsjednika i šef ukrajinske pregovaračke delegacije Mikhail Podolyak optimističan je kada su u pitanju pregovori između Ukrajine i Rusije i tvrdi da bi prekid vatre mogao biti postignut u skoroj budućnosti.
10.03.2022. u 17:27
get url
text

- Vjerujem da će pregovarački proces razviti optimalnu formu sporazuma. Mi ćemo, u principu, doći do primirja i prekida vatre, mislim, u bliskoj budućnosti - rekao je Podolyak u intervjuu za AA.

On je kazao da vlasti Rusije treba da prepoznaju svoj neuspjeh u Ukrajini i shvate da se rat mora završiti objavom primirja i uspostavom mira.

- Kada Rusija objektivno procijeni svoje gubitke, dvije strane mogu zauzeti pragmatičniji pristup u pregovorima - dodao je Podolyak.

Međutim, Podolyak je rekao da još uvijek postoje neke prepreke u procesu pregovora, kao što su nerazumni ruski zahtjevi koji su neprihvatljivi za Ukrajinu.

Ističući kako stotine hiljada Ukrajinaca brani svoju zemlju i ginu na ratištu, Podolyak je kazao da Ukrajina definitivno neće prihvatiti početni ultimatum koji je postavila Rusija.

Podolyak tvrdi da je Rusija pokušava da napadima na civile natjera Ukrajinu na prihvatanje ultimatuma.

- Njihova primarna taktika u prvih nekoliko dana rata bila je da unište vojnu infrastrukturu, aerodrome, vojne baze i pokušaju da uđu u Kijev kako bi uništili političko vodstvo i dramatično oslabili zemlju. Sada se taktika promijenila. Oni okružuju velike gradove, mjesta, male gradove i pokušavaju stvoriti puno lokalnih humanitarnih kriznih centara širom zemlje kako bi izazvali što je moguće veću paniku među ljudima - rekao je Podolyak.

Naglasivši da Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad kritičnim infrastrukturnim objektima u Ukrajini, kao što su nuklearne elektrane, Podolyak je kazao da bi cilj Moskve mogao biti izazivanje određene štete, koja neće imati samo lokalni, već globalni učinak.

Podolyak je dalje rekao da ruskim snagama neće biti dozvoljeno da uđu u Kijev.

- Oni neće moći ući u Kijev kopnenom operacijom. Mobilizacija u Ukrajini je na najvišem nivou. Ljudi žele da brane svoju zemlju i oni će to i učiniti. Međutim, opet ponavljam, Rusi ne ratuju, oni se bore protiv civilnog stanovništva, a ne s vojskom. Oni ne znaju kako se boriti protiv vojske - rekao je on.

Podolyak je pozdravio posvećenost međunarodne zajednice u pokušaju pronalaženja diplomatskog rješenja te je pohvalio aktivnu ulogu Turske u tom pravcu.

- Veoma smo zadovoljni što imamo međunarodne partnere koji pokušavaju da preuzmu misiju posredovanja i Turska preuzima aktivnu ulogu u tom pogledu - rekao je on.

Danas je uz posredovanje Turske u Antaliji održan trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Ukrajine i Rusije, a Podolyak je kazao da je to priliku da se ruskoj strani predstavi objektivnija slika, što bi moglo pomoći da pregovarački proces krene u konkretnijem smjeru i neku vrstu kompromisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.