open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Šef Wagnera tvrdi da je Bahmut pao; Zelenski: Borbe oko Bahmuta ostale su posebno žestoke
Borbe oko grada Bahmuta na istoku Ukrajine ostale su posebno žestoke, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ne pružajući nikakve nagovještaje da je grad konačno pao pod rusku kotrolu, kako tvrdi osnivač plaćeničkih snaga Wagner Jevgenij Prigožin.
03.04.2023. u 09:41
get url
text

Prigožin je kazao da su njegove snage, uključene u višemjesečne napore da opkole i zauzmu bombardovani grad, podigle rusku zastavu na njegovoj administrativnoj zgradi.

- S pravne tačke gledišta, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je koncentrisan u zapadnim dijelovima - rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegram nalogu njegove službe za štampu u nedjelju.

Nije, međutim, bilo nagovještaja ukrajinskih zvaničnika da je Bahmut, grad sa 70.000 ljudi prije ruske invazije pokrenute prije više od godinu dana, pao u ruske ruke. Prigožin je ranije iznosio tvrdnje koje su bile preuranjene.

Ukrajinska vojska saopćila da se Bahmut i nekoliko drugih gradova, uključujući Avdijevku, nalaze u "epicentru neprijateljstava".

- Neprijatelj nastavlja s napadima na Bahmut. Naši branioci hrabro, međutim, drže grad - saopćila je vojska.

Ruske snage ne obraćaju pažnju na gubitke

Zelenski se u svom video obraćanju u nedjelju navečer zahvalio vojnicima koji se bore u Avdijevki, Marjinki i Bahmutu.

- Posebno Bahmut. Tamo je posebno žestoko - rekao je on.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar ranije je opisala situaciju u Bahmutu kao napetu. Ukrajinske snage brane svoje položaje, a ruske snage ne obraćaju pažnju na gubitke dok napadaju, rekla je Maliar.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Ukrajinski vojni komandanti saopćili su da njihova vlastita kontraofanziva - uz podršku novoisporučenih zapadnih tenkova i druge opreme - nije daleko, ali su naglasili značaj zadržavanja Bahmuta u međuvremenu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov rekao je da su borbe zahvatile centar Bahmuta. Ukrajinske snage odbile su 25 neprijateljskih napada, ali su ruske snage zauzele tvornicu metala AZOM.

- Neprijatelj napada centar grada sa sjevera, istoka i juga i pokušava da preuzme grad pod svoju punu kontrolu - izjavio je Ždanov, koji ima bliske veze s ukrajinskom vojskom, u video snimku na YouTubeu.

U Rusiji, poznati vojni bloger, Vladlen Tatarski, ubijen je bombom u kafiću u Sankt Peterburgu u nedjelju u kako se činilo, drugom atentatu na ruskom tlu na osobu blisko povezanu s ratom u Ukrajini.

U Rusiji se pomalja domaći terorizam

Ruski državni istražni komitet saopćio je da je otvorio istragu o ubistvu u vezi a eksplozijom u kojoj su ranjene 32 osobe.

Nije odmah poznato ko stoji iza ubistva. Prigožin je rekao da "neće kriviti kijevski režim" za to, ali je drugi vodeći ruski zvaničnik uperio prst u Ukrajinu, bez pružanja dokaza.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika izjavio je da se u Rusiji pomalja "domaći terorizam".

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine u, kako je naziva "specijalnoj vojnoj operaciji", tvrdeći da su veze Kijeva sa Zapadom sigurnosna prijetnja. Deseci hiljada ukrajinskih civila i vojnika s obje strane su ubijeni. Rusija je uništila ukrajinske gradove što je dovelo do raseljavanja miliona ljudi. Tvrdi da je anektirala skoro petinu Ukrajine.

Kijev i Zapad nazivaju rat ničim izazvanim napadom za pokoravanje nezavisne zemlje.

U upozorenjima Zapadu da ne naoružava Ukrajinu, ruski zvaničnici sve više naglašavaju rizik upotrebe nuklearnog oružja u ratu, a prošlog mjeseca su rekli da će postaviti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji.

Rusija će premjestiti to nuklearno oružje blizu zapadnih granica Bjelorusije, rekao je u nedjelju ruski ambasador u Minsku, stavljajući ga na prag NATO-a, u raspoređivanju koje će vjerovatno eskalirati sukob Moskve sa Zapadom.

Oružje će "povećati mogućnosti za osiguranje sigurnosti", rekao je za bjelorusku državnu televiziju ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Grizlov.

- To će biti učinjeno uprkos buci u Evropi i Sjedinjenim Državama - kazao je.

Blinken pozvao na oslobađanje novinara

Rusko hapšenje američkog novinara još je jedno veliko diplomatsko sporenje.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je na oslobađanje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je rekao da Washington ne bi trebao politizirati slučaj.

Ruska služba sigurnosti FSB saopćila je u četvrtak da je uhapsila Gershkovicha, optužujući ga da je prikupljao informacije o ruskoj vojnoj kompaniji koje su bile državna tajna.

- Sekretar Blinken prenio je ozbiljnu zabrinutost Sjedinjenih Država zbog neprihvatljivog pritvaranja novinara američkog državljanina od Rusije - navodi se u saopćenju američkog State Departmenta u kome se ne spominje Gershkovich po imenu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Lavrov rekao Blinkenu da će Gershkovichevu sudbinu odrediti sud. Ponovio je tvrdnju Rusije, za koju nije iznijela nikakve dokaze, da je novinar "uhvaćen na djelu" prošle sedmice.

Wall Street Journal je negirao da je Gershkovich špijunirao, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.