open-navfaktor-logo
search
Majmunske boginje
Šef WHO-a savjetovao rizične muškarce: Smanjite broj seksualnih partnera
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus savjetovao je muškarce koji su u rizičnoj skupini od zaraze majmunskim boginjama da razmotre smanjenje broja seksualnih partnera "za sada", nakon što je agencija UN-a proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog eskalacije zaraze u više zemalja.
27.07.2022. u 20:51
get url
text

Ghebreyesus je rekao da je 98 posto slučajeva majmunskih boginja otkrivenih od izbijanja epidemije u maju bilo među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima. On je pozvao one koji su u opasnosti da preduzmu korake da se zaštite.

- To znači donošenje sigurnih izbora za sebe i druge, za muškarce koji imaju seks sa muškarcima. To uključuje, za sada, smanjenje vašeg broja seksualnih partnera - dodao je.

Kazao je da bi se infektivne osobe trebale izolirati i izbjegavati okupljanja koja uključuju bliski fizički kontakt, dok bi ljudi trebali dobiti kontakt podatke za sve nove seksualne partnere u slučaju da im je potrebno naknadno praćenje.

Zvaničnici WHO-a naglasili su da majmunske boginje mogu zaraziti bilo koga u bliskom kontaktu s pacijentom ili njegovom kontaminiranom odjećom ili posteljinom. Zdravstvena agencija je upozorila da bi bolest mogla biti teža kod ranjivih populacija, poput djece ili trudnica, prenosi The Guardian.

Više od 19.000 slučajeva prijavljeno je u više od 75 zemalja. Smrtni slučajevi su prijavljeni samo u Africi.

- Vrlo jasno znamo da je jedan od glavnih načina izloženosti ovoj konkretnoj bolesti kroz direktan kontakt, bliski kontakt, kontakt koža na kožu, možda čak i kontakt licem u lice, izlaganje kapljicama ili virusima koji mogu biti u ustima - rekla je dr. Rosamund Lewis, tehnički voditelj WHO-a za majmunske boginje.

Andy Seale, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije za HIV, hepatitis i spolno prenosive infekcije, rekao je da su stručnjaci utvrdili da se izbijanje majmunskih boginja "jasno prenosi tokom seksa", ali je rekao da još nisu zaključili da li je riječ o seksualno prenosivoj infekciji ili ne.

Seale je naglasio da poruke o potrebi da homoseksualci i biseksualci smanje broj seksualnih partnera "dolaze iz samih zajednica". No, rekao je da je ovo možda samo "kratkoročna poruka jer se nadamo da će izbijanje, naravno, biti kratkotrajno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.