open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SIPA ispituje dvojicu povratnika iz Sirije, na teret im se stavlja terorizam
Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu BiH
21.12.2019. u 10:03
get url
text

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, Vladom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ambasadom SAD-a u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana BiH koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece.

U okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su 19. decembra 2019. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona BiH "Organiziranje terorističke grupe", u vezi sa krivičnim djelima iz člana 201. "Terorizam" i iz člana 162b. istog zakona "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama".

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.