open-navfaktor-logo
search
Markale
Sjećanje na 43 ubijenih i 84 ranjenih civila u Sarajevu
Polaganjem cvijeća građani i brojne delegacije danas su odali počast ubijenim Sarajlijama i položili cvijeće na mjestu gdje su prije 23 godine od agresorske granate poginule 43 i lakše i teže ranjene 84 osobe.
28.08.2018. u 11:52
get url
text

{$galerijaFotografija}

Cvijeće su položili i predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, te zajedno sa članovima porodica žrtava, predstavnicima Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, odali počast ubijenim.

Damir Malagić kao petnaestogodišnjak preživio je masakr pred Tržnicom i danas se osjeća kao da se sve desilo jučer.

-  Ja sam radio u Tržnici i prodavao sam svijeće. Kada je pala granata ostao sam pred vratima, a moja dva druga su izašla samo korak naprijed, Dario i Adnan, i poginuli su. Mene je detonacija bacila u zrak i raznijela sve moje svijeće. Vidio sam stravičan prizor i u prvom trenutku nisam znao o čemu se radi, ali takav masakr ja ne mogu zaboraviti nikada u svom životu - kazao je Malagić.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić također je položila cvijeće u ime Kantona Sarajevo.

- Ja volim ovaj grad i ovaj grad voli, ja ne mrzim, ni ovaj grad ne mrzi i nakon 23 godine sve je isto, kao da ova krv teče još uvijek ovom ulicom. Pamtite i učite pred ovim vratima istine - kazala je Babić.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja ubijene djece grada Sarajeva istakao je da je ovdje stradalo i mnogo djece.

- Građane Sarajeva ubijali su iz mržnje, a još uvijek neki iz entiteta RS negiraju ratne zločine - kazao je Grabovica. 

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS izjavila je da je masakr pred Tržnicom Markale poseban. 

- Molim građane da se sjećaju žrtava i mi njih svakodnevno moramo pominjati i ne trebamo se sjetiti samo kada se obilježava ovaj dan, a  iz godine u godinu sve je manje građana na obilježavanju ovog tužnog datuma  - izjavila je Karović.

Od Agresorskih granate 28. augusta 1995. godine ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Najprometnija sarajevska pijaca Markale i tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. bila je jedno od mjesta opskrbe te prilika za snabdijevanje stanovnika opkoljenog grada.

Na tom mjestu se obavljala trgovina prehrambenim proizvodima i svim onim što je na bilo koji način moglo poslužiti građanima Sarajeva da prežive teške ratne dane, uključujući i razmjenu informacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.