open-navfaktor-logo
search
Od ponedjeljka
Sjedinjene Države ponovo uvode sankcije Iranu
Američki državni sekretar Mike Pompeo i američki ministar finansija Steven Mnuchin danas su novinarima potvrdili da će SAD ponovo uvesti sve sankcije, ukinute u sklopu pomenutog nuklearnog sporazuma
02.11.2018. u 16:41
get url
text

Američka administracija je u petak saopćila da ponovo uvodi sve sankcije koje su bile ukinute u sklopu nuklearnog sporazuma sa Iranom postignutog 2015. godine.

Novi paket sankcija ponovo će biti uveden, inače drugi od augusta ove godine, a najviše će pogoditi energetski, transportni i finansijski sektor u Iranu. Osam zemalja će ipak "dobiti izuzeće" kako bi im bilo omogućeno da i dalje nastave uvoziti iransku naftu nakon što u ponedjeljak sankcije stupe na snagu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u septembru je upozorio Sjedinjene Američke Države da sankcijama koje su ponovo uveli Iranu neće uspjeti da natjeraju Teheran na pregovore s Washingtonom, ali nije isključio mogućnost dijaloga dvije zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump je u maju saopćio da SAD izlazi iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i objavio nove sankcije Teheranu.

Prva runda američkih sankcija stupila je na snagu 7. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.