open-navfaktor-logo
search
Počast žrtvama
Sjeverna Makedonija proglasila dan žalosti zbog razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji
Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je 13. februar proglasiti Danom žalosti u zemlji zbog razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.
12.02.2023. u 22:39
get url
text

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Sjevernomakedonski premijer Dimitar Kovačevski objavio je na svom profilu na društvenim mrežama odluku o proglašenju dana žalosti.

- Sutrašnji dan smo proglasili danom žalosti u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u razornim potresima koji su pogodili granično područje Turkiye i Sirije. Misli i molitve građana Sjeverne Makedonije su s porodicama i rodbinom onih koji su izgubili život - poručio je Kovačevski.

On je poručio da će država i narod nastaviti pomagati, biti solidarni i podržavati one koji su pogođeni potresom i izgubili sve.

U saopćenju Vlade iz Skoplja se navodi da će zastave u Sjevernoj Makedoniji biti spuštene na pola koplja, kao i na diplomatskim predstavništvima Sjeverne Makedonije u inozemstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.