open-navfaktor-logo
search
Dioničari
Skupština Aluminija prihvatila ponudu grupacije Abraham
Skupština dioničara mostarskog Aluminija prihvatila je danas ugovor o najmu ponuđen od grupacije Abraham.
06.04.2020. u 14:39
get url
text

Ranije su dioničari na vanrednoj Skupštini odbili ponudu ove grupacije o zakupu dijela imovine Društva. Proizvodnja bi se, kako kažu, najprije trebala pokrenuti u pogonima livnice, a zatim u pogonu anoda te u elektrolizi.

S ponovnim pokretanjem predviđa se i zapošljavanje oko 200 radnika i to kroz nekoliko etapa. Ponuda je prihvaćena velikom većinom glasova, a tek jedan od članova Skupštine bio je protiv. Riječ je o predstavniku malih dioničara Zlatku Topiću.

- Već godinama upozoravamo da će Aluminij i naše, kao i državne dionice biti poklonjene bez pare i dinara. Zato sam i dostavio primjedbu i glasao protiv. Ovaj Nadzorni odbor danas je po prvi put na Skupštini, a ona je sazvana samo da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi dvije hiljade maraka. Ne možemo razumjeti dvije vlade, dakle Vladu FBiH i Vladu Republike Hrvatske koje su nasjele na prevaru u kojoj će država biti pokradena za više od 500 miliona maraka. Ne mogu da vjerujem da su premijer i resorni ministar koji dolaze iz realnog sektora pristali na ovo - rekao je Topić.

Upitao je i u skladu sa kojim zakonom je prihvaćena ponuda, uz tvrdnju da je odluka protivna u odnosu na ono što piše u važećim zakonima.

- Zbog toga ćemo, ako već Vlada ne pokrene kaznenu odgovornost, podnijeti krivične prijave i tužbe protiv svih počinitelja ovog djela - dodao je.

Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan najavio je prijem 80 novih radnika i skoro otvaranje pogona Aluminija. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor.

- Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste - kazao je Buljan.

Zadovoljstvo nakon Skupštine nije krio ni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. On je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, a da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja.

- Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme. Vjerujem i da će se radnici vratiti na posao. Hvala stoga svima koji su pomogli. Očekujemo i dalju podršku - rekao je.

Novinare je interesovalo i šta je promijenjeno u ugovoru u odnosu na februarsku ponudu koja je glatko odbijena.

- Izmijenjeno je dosta stvari. Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je o rokovima obzirom na uslove koje danas imamo, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci - kazao je Klepić.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja prošle godine svih 900 zaposlenika dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.