open-navfaktor-logo
search
Kriva je korona?
Slaba posjeta turista Brčko distriktu BiH
Najvažniji turistički potencijali u Brčko distriktu BiH su rijeka Sava, kupalište u Brezovom Polju, sportsko rekreativni sadržaji na Ficibajeru, obronci planine Majevice, seoski turizam, kulturno-historijski spomenici u gradu i okolini, sportsko-manifestacioni i vjerski turizam u sklopu kojih se i održavaju najvažniji događaji na području Distrikta koji okupljaju i najveći broj gostiju.
24.07.2022. u 15:59
get url
text
Brčko

Šef Službe za turizam u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić izjavio je Feni da je udio turizma u ukupnom privrednom razvoju Brčko distrikta BiH zbog pandemije COVID-19 znatno smanjen i da iznosti svega  od pet do šest posto.

Prema posljednjim podacima u prvih četiri mjeseca ove godine, Brčko distrikt BiH je posjetilo svega 3.485 turista, od toga domaćih 2.026, a stranih 1.459.

Najviše turista bilo je iz Hrvatske i Srbije (25 posto), Austrije i Slovenije (10 posto), Njemačke (devet posto) i Kine (dva posto), a ostali turisti u manjem broju su dolazill iz Australije, SAD-a, Švedske...

Brčko distrikt BiH prema popisu iz 2013. godine imalo je 83 hiljade stanovnika, a zbog svog geografskog položaja, distrikt ima velike ekonomske uvjete u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji te trgovini, kao i u turizmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.