open-navfaktor-logo
search
Brčko
Službenik Vlade na optuženičkoj klupi: Od sugrađanina tražio novac obećavši mu zaposlenje
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Alića (48), službenika Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta, zbog sumnje da je primio novac radi trgovine uticajem u zapošljavanju.
06.05.2021. u 14:53
get url
text

Zaposlenik Službe za boračko-invalidsku zaštitu, koji je krajem marta uhapšen u okviru akcije kodnog naziva Biro, optužen je da je, uz obećanje zaposlenja, od jedne osobe uzeo novac.

Aliću je stavljeno na teret da je S. A., angažiranom u istoj službi po ugovoru o djelu, ukazao na javni konkurs na kojem bi mu za novac mogao osigurati da bude izabran zatraživši da se izjasni o sumi koju je za to spreman isplatiti.

Pošto je A. odgovorio da je spreman platiti 5.000 KM, Alić je rekao da je to malo za poziciju s platom od 1.900 KM, te da će se o samom iznosu naknadno dogovoriti, navodi se u optužnici.

Alić je uhapšen 23. marta nakon susreta sa S. A. u jednom brčanskom kafeu i to pošto mu je S. A. po njegovim uputama u auto ostavio kovertu s novcem.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade Tužilaštvo ga je ispitalo u svojstvu osumnjičenog, te predložilo sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti od uticaja na svjedoke.

Umjesto pritvora, Osnovni sud Brčko distrikta izrekao mu je mjeru zabrane sastajanja osumnjičenog s jednim od svjedoka, a tužilačko-policijski rad na slučaju u međuvremenu je nastavljen.

Istragu, sprovedenu u tijesnoj saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice. Već za mjesec od otkrivanja, Alić je optužen za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Optužnica Tužilaštva za korupciju, koja se kao i većina prethodnih odnosi na javne službe Distrikta, potvrđena je pred Osnovnim sudom pred kojim se nastavlja daljnje procesuiranje optuženog, saopćilo je Tužilaštvo Distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.