Zaposlenik Službe za boračko-invalidsku zaštitu, koji je krajem marta uhapšen u okviru akcije kodnog naziva Biro, optužen je da je, uz obećanje zaposlenja, od jedne osobe uzeo novac.

Aliću je stavljeno na teret da je S. A., angažiranom u istoj službi po ugovoru o djelu, ukazao na javni konkurs na kojem bi mu za novac mogao osigurati da bude izabran zatraživši da se izjasni o sumi koju je za to spreman isplatiti.

Pošto je A. odgovorio da je spreman platiti 5.000 KM, Alić je rekao da je to malo za poziciju s platom od 1.900 KM, te da će se o samom iznosu naknadno dogovoriti, navodi se u optužnici.

Alić je uhapšen 23. marta nakon susreta sa S. A. u jednom brčanskom kafeu i to pošto mu je S. A. po njegovim uputama u auto ostavio kovertu s novcem.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade Tužilaštvo ga je ispitalo u svojstvu osumnjičenog, te predložilo sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti od uticaja na svjedoke.

Umjesto pritvora, Osnovni sud Brčko distrikta izrekao mu je mjeru zabrane sastajanja osumnjičenog s jednim od svjedoka, a tužilačko-policijski rad na slučaju u međuvremenu je nastavljen.

Istragu, sprovedenu u tijesnoj saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice. Već za mjesec od otkrivanja, Alić je optužen za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Optužnica Tužilaštva za korupciju, koja se kao i većina prethodnih odnosi na javne službe Distrikta, potvrđena je pred Osnovnim sudom pred kojim se nastavlja daljnje procesuiranje optuženog, saopćilo je Tužilaštvo Distrikta.