open-navfaktor-logo
search
Dočekali ga kršćani i muslimani
Snažne poruke pape Franje iz Iraka: Mi smo unuci Abrahama, moramo ojačati naše bratstvo
Mi smo unuci Abrahama, moramo ojačati naše bratstvo, poruka je poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje antičkog grada Ura, u kojem boravi u okviru njegove četverodnevne posjete Iraku
06.03.2021. u 12:00
get url
text

Papu Franju su po dolasku u grad Ur, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja poslanika Ibrahima, dočekali kršćanski i muslimanski vjerski službenici.

- Jedinstvo, zajedništvo i vjera započeli su iz Ura. Mi smo unuci Abrahama (Ibrahima). Moramo se voljeti. Ne bismo smjeli raditi odvojeno jedni od drugih. Možemo zajedno obnoviti ovu zemlju - poručio je papa Franjo u obraćanju u gradu Uru.

Dotaknuvši se i terorističkih napada u Iraku, papa Franjo je jasno poručio kako terorizam koristi vjeru.

- Mi ne bismo smjeli dopustiti da se religija koristi kao maska. Terorizam je napao i Irak, koji je dio historije. Moramo braniti različitost i slobodu vjere i mišljenja - poručio je papa.

Pozivajući na jedinstvo i solidarnost, papa Franjo je dodao: - Moramo ojačati naše bratstvo. Mir ne može doći ako ne gradimo miran život i ne podržavamo jedni druge.

Osvrnuvši se na borbu protiv pandemije COVID-19, papa je poručio kako se u toj borbi može pobijediti solidarnošću i pridržavajući se pravila u čuvanja distance.

Nakon obraćanja pape Franje uslijedila je i zajednička molitva muslimanskih i kršćanskih vjerskih službenika.

Nakon posjete antičkom gradu Uru, papa Franjo se helikopterom uputio prema Bagdadu, gdje će posjetiti crkvu Svetog Josipa, čime će završiti posjetu glavnom gradu Iraka.

Poglavar Rimokatoličke crkve , koji boravi u četverodnevnoj posjeti Iraku, sastao se i sa vrhovnim šiitskim vođom Alijem al-Sistanijem. 

Papa se po dolasku u grad Najaf uputio prema domu Sistanija gdje je sastanak održan, javila je zvanična Iračka novinska agencija.

Papa se jučer u Bagdadu sastao s predsjednikom Iraka Barhamom Salihom, premijerom Mustafom al-Khadimijem, predstavnicima nevladinih organizacija i diplomatama.

Sinoć je posjetio crkvu "Sayedat al-Najat" u Bagdadu, koja je napadnuta u terorističkom napadu 2010. godine.

Papa sutra putuje u Erbil i Mosul.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.