Aktivisti na društvenim mrežama u Indiji objavili su videosnimke koji dokumentiraju različite oblike napada indijske policije na muslimane koji su prošlog petka demonstrirali u znak protesta protiv izjava dužnosnika u kojima je vrijeđan poslanik Muhammed, a. s.

Reuters je proteklog vikenda prenio riječi dužnosnika koji su saopćili da su vlasti u indijskoj državi Uttar Pradesh uhapsile više od 300 ljudi i srušile kuće nekoliko osoba, pod optužbom da su umiješani u prošlosedmične nerede do kojih je došlo nakon što su dužnosnici u vladajućoj stranci iznijeli uvredljive izjave protiv poslanika Muhammeda, a. s.

 

Tokom proteklih dana muslimani su izašli na ulice u znak protesta protiv antiislamskih komentara dvojice članova nacionalističke stranke indijskog premijera Narendre Modija Bharatiya Janata (BJP).

Jedan od ovih videosnimaka prikazuje indijsku policiju kako brutalno napada više muslimanskih zatvorenika u policijskoj stanici.

Snimak je objavio Shalabh Mani Tripathi, član Zakonodavne skupštine Indije u državi Uttarakhand, pod naslovom "Vraćamo darove pobunjenicima", aludirajući time na demonstrante koji su učestvovali u demonstracijama prošlog petka, protestirajući protiv izjava dužnosnika indijske vladajuće stranke i hinduističkog vođe kojima se vrijeđa poslanik Muhammed, a. s.

Somanth Bharti, član Zakonodavnog vijeća u Delhiju, opisao je snimak kao brutalan.

- Snažno se protivim i osuđujem takve brutalnosti policijskog dužnosnika, a još je veća sramota što aktuelni zakonodavac države Uttarkhand naziva to uzvratnim poklonom – rekao je Bharti.

Na snimcima se vidi kako dva indijska policajca udaraju grupu muškaraca muslimana u pritvoru palicama, a zvuk svakog udarca popraćen je kricima.