Policija istražuje prijavu o seksualnom zlostavljanju 11-godišnje djevojčice iz Banje Luke, a osumnjičeni "predator" je bivši ministar u Vladi Republike Srpske, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Zbog interesa istrage identitet osumnjičenog za sada nećemo objavljivati u javnosti.

Izvor Srpskainfo iz istrage objasnio je da je novi slučaj seksualnog zlostavljanja otkriven nakon intervencije iz osnovne škole koju pohađa djevojčica.

– Prema prvim informacijama, bivši ministar u Vladi RS-a osumnjičen je da je seksualno zlostavljao jedanaestogodišnju djevojčicu duži vremenski period – otkrio je izvor iz istrage.

Iako su ovakvi slučajevi jako osjetljivi za istragu, izvor navodi da je izjava djevojčice istinita, te da nema nikakve sumnje u njenu vjerodostojnost.

Teška porodična situacija

Dodaje kako je osumnjičeni iskorištavao tešku situaciju u kojoj se nalazi porodica nesretne djevojčice.

– Osumnjičeni je duži vremenski period, daleko od očiju drugih, dodirivao djevojčicu po raznim dijelovima tijela i govorio joj kako to ne smije pričati nikome jer će to ostati njihova mala tajna – navodi izvor otkrivajući šokantne detalje koji su navedeni u prijavi o seksualnom zlostavljanju djevojčice.

Izvor dodaje da se prijava detaljno provjerava, te da su slučajevi poput ovoga izuzetno osjetljivi.

Ono što je otežavajuća okolnost u svemu jeste što je sa jedne strane siromašna porodica, a sa druge "predator" koji ima odlične veze u svim porama društva.

– Nadamo se da će nadležni na pravi način provesti istragu i nakon krivičnog postupka sankcionisati odgovornog najstrožijom kaznom – objasnio je izvor.

Do 15 godina zatvora

Prema Krivičnom zakoniku RS-a, pedofilima koji su počinili krivična djela nad nemoćnim licem mlađim od 15 godina prijeti maksimalno 15 godina robije. Krivični zakonik je ujedno naveo da su ovakva krivična djela izuzeta od bilo kakvog ublažavanja kazne.

Podsjetimo, posljednji slučaj spolnog nasilja nad djetetom u Banjoj Luci prijavljen je u martu ove godine, a istraga u ovom slučaju još traje, dok je osumnjičeni mjesecima u pritvoru. Iz banjalučkog tužilaštva nedavno su kratko odgovorili da je istraga u ovom slučaju još u toku.

Tada je prijavljen 36-ogodišnji otac osumnjičen je da je duži vremenski period imao seksualne odnose sa 14-ogodišnjom kćerkom.

Policija je uhapsila oca monstruma nekoliko dana nakon što je slučaj bio prijavljen, odnosno čim se vratio iz inostranstva, gdje je bio na privremenom radu.

Otac monstrum

Istražioci su i u ovom slučaju ostali šokirani navodima iz prijave o spolnom nasilju nad djevojčicom, a posebno dijelom da je seksualno zlostavljanje trajalo duži vremenski period i odvijalo se u porodičnoj kući.

Slučaj vjerovatno ne bi ni bio otkriven da se djevojčica nije povjerila drugaricama iz škole.

O svemu su prvo upoznati nadležni u školi koju pohađa djevojčica i koji su ostali u šoku nakon detalja koje im je ispričala, a zatim je alarmirana policija.

Prema navodima iz potresnog svjedočenja, seksualni odnosi su se događali u vrijeme kada je majka bila odsutna sa drugim djetetom.

– Otac je iskorištavao odsustvo supruge koja je sa drugim djetetom bila u bolnici, pa je imao seksualne odnose sa 14-ogodišnjom kćerkom – ispričao je stravične detalje izvor Srpskainfo.

Prodao kćerku za 1.000 maraka

M. B. i A.  A., otac djevojčice, sumnjiče se da su dogovorili prodaju maloljetnice kako bi stupila u vanbračnu zajednicu s I. B. za 1.000 KM.

I. B.  ju je nakon kupoprodaje odveo u Visoko, gdje je počinio obljubu maloljetne djevojčice, iako je znao da se radi o osobi mlađoj od 15 godina. 

Djevojčica je u januaru predata Centru za socijalni rad.