open-navfaktor-logo
search
Predmet Kolonija
Šokantna optužnica: Kod inspektorice pronađen spid, od trgovca tokom inspekcije prisvajale parfeme i lakove za nokte
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv troje inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Mirze Ademaja, Edine Busuladžić, Alzire Hota te posrednika Enesa Zijadića.
10.02.2022. u 15:14
get url
text

Oni se terete za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zlouptreba položaja ili ovlaštenja.

Pored navedenih djela, inspektorica Edina Busuladžić tereti se i za krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Optuženi inspektori se terete da su tokom 2021. godine sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren, tačnije, zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije koja im je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo.

- Sačinjeni zapisnici pritom nisu ni odgovarali stvarnom stanju. Za navedene nezakonite radnje, a preko optuženog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 300 KM. Također, prilikom kontrole jedne sarajevske parfimerije, inpektorice su bez saglasnosti vlasnika prisvojile više parfema i lakova za nokte i to u vrijednosti od 603,09 KM, pri čemu uopće nisu sačinile zapisnik - navdedeno je u optužnici.

VEZANI TEKST - Prisluškivali razbojnike, "upecali" korumpirane inspektore: Iza brave svi uhapšeni u akciji "Kolonija"

Tokom pretresa Edine Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove kod nje je pronađena i opojna droga amfetamin.

Kako je saopćilo Tužilaštvo KS, navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani sa posla.

- Postupajući tužilac je za glavni pretres predložio sudu saslušanje 14 svjedoka, četiri vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i ulaganje više od 300 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva KS.


Ova četvorka uhapšena je u junu prošle godini u akciji kodnog naziva Kolonija, koju su nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zajednički su sproveli Federalna uprava policije i MUP Kantona Sarajevo.

U sklopu akcije pretreseno je više lokacija na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, te Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako smo tada objavili, troje uhapšenih inspektora otkriveni su slučajno, tokom provođenja istrage protiv Muhameda Zijadića, Kerima Ajkunića, Mesuda Omerbegovića i Eldina Šačića.

Tokom istrage osumnjičena četvorka je bila pod posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivani su telefoni osumnjičenih, te su istražitelji iz presretnutih razgovora saznali da inspektori uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika kod kojih su vršili inspekcijske nadzore, te je pokrenuta istraga i u tom pravcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.