Transportni avion A400M pretvoren u ambulantnu jedinicu poletio je s vojnog aerodroma Etimesgut. Avion prevozi i humanitarnu pomoć koju su Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i tursko Ministarstvo zdravstva poslali u Kinu. U velikoj misiji evakuacije učestvuje i medicinsko osoblje, uključujući stručnjake epidemiologije.

Avionom turskih snaga iz Wuhana će biti evakuirano ukupno 49 osoba koje će po dolasku u Tursku biti zadržani u 14-dnevnom karantenu u specijalno opremljenoj bolnici u Ankari.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izjavio je da će iz Kine biti evakuirana 34 državljanina Turske te po sedam državljana Azerbejdžana i Gruzije i jedan državljanin Albanije. Dodao je da niti jednom od tih putnika nije dijagnosticirana zaraza.

Koca je kazao da u Turskoj dosad nije registriran niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

-Svi putnici koji iz Kine dolaze u Tursku bivaju podvrgnuti pregledima termalnih kamera. Dosad je skenirano 11.000 putnika i nije bilo sumnjivih slučajeva - kazao je Koca.

Bilans smrtno stradalih u epidemiji smrtonosnog koronavirusa u Kini porastao je na 213 osoba. Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je jutros da su u toj zemlji potvrđena 9.692 slučaja upale pluća uzrokovane novootkrivenim koronavirusom (2019-nCoV).

-U protekla 24 sata preminula su 24 pacijenta s potvrđenom zarazom koronavirusom. Sumnja se da je 15.238 osoba zaraženo tim virusom - navodi se u saopćenju.

Deseci slučajeva zaraze koronavirusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni koronavirus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je epidemiju koronavirusa proglasio globalnom opasnošću. Odluku je saopćio generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u sjedištu UN-ove zdravstvene agencije u Ženevi.