Abbas

Spremni smo na pregovore s Izraelom

Objavljeno: 21.09.2018. u 20:47

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da su Palestinci spremni na pregovore s Izraelom

Netanyahu je poremetio mirovni proces

Abas traži prisustvo međunarodnih posrednika.

- Spremni smo da otvoreno ili tajno pregovaramo s Izraelom, uz prisustvo međunarodnih posrednika - rekao je Abbas na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu, javlja agencija Anadolija.

Naglasio je da očekuju da pregovori budu vođeni uz podršku određenih međunarodnih posrednika, odnosno kvarteta, kojeg čine Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Ujedinjeni narodi (UN) i Europska unija (EU).

- Palestinci nikada nisu odbili pregovore - kazao je predsjednik Palestine, dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ugrozio mirovne pregovore dviju strana.

- Netanyahu je taj koji je poremetio mirovni proces - rekao je Abbas, koji je u četvrtak stigao u posjetu Parizu na poziv predsjednika Macrona.

Nakon posjete Francuskoj, Abbas će u subotu posjetiti Irsku, prije nego otputuje u New York na sastanak Generalne skupštine UN-a.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela prekinuti su 2014. godine.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije