open-navfaktor-logo
search
Policija ga odvela
Stari pravoslavni svećenik vikao na Papu u Grčkoj: "Ti si heretik!"
Prilikom jučerašnjeg ulaska pape Franje u pravoslavnu arhiepiskopiju u Atini dogodio se incident, kada je stariji grčki pravoslavni svećenik povikao: "Papa, ti si heretik", ukazujući na nepovjerenje između dviju crkava.
05.12.2021. u 11:11
get url
text

Na objavljenom snimku se vidi kako svećenik uznemireno viče na grčkom otimajući se policiji koja ga odvodi. Vikao je dovoljno glasno da ga papa čuje, kazali su svjedoci. Dok su ga odvodili stari svećenik je u jednom trenutku pao na pod, a policajci su ga podigli.

Papa Franjo je u subotu stigao u trodnevnu posjetu Grčkoj, a grkokatolici se nadaju da će time približiti istočnu i zapadnu crkvu.

U svom obraćanju poglavaru Grčke pravoslavne Crkve Jeronimu II papa je u ime Rimokatoličke crkve zamolio za oprost zbog historijskih nepravdi koje su dovele do raspada crkve.

- Svjetske brige su nas otrovale, korov sumnje povećao je našu udaljenost i prestali smo njegovati zajedništvo. Osjećam potrebu iznova tražiti oproštenje Boga i naše braće i sestara za greške koje su počinili mnogi katolici - rekao je papa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.