Stoltenberg je u srijedu održao konferenciju za medije nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog u Rigi, u Latviji.  

Podsjetio je kako su, zbog vojne aktivnosti Rusije u blizini granica Ukrajine, sastanku prisustvovali i ukrajinski i gruzijski ministri. Kazao je kako su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, te agresivnosti i destabilizirajućim koracima Rusije prema susjedima, javlja Anadolija.

- Trebamo biti na oprezu i izbjegavati podizanje tenzija. Ministri su istakli kako bi svaka buduća agresivnost Rusije platila visoku cijenu, te snosila političke i ekonomske posljedice - rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je i kako Ukrajina i Gruzija žele biti NATO članice.

- Nepokolebljiva je naša podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu obje države. Nastavljamo pružati podršku objema zemljama - rekao je Stoltenberg.

Upitan je o tome "šta bi se moglo desiti ukoliko Rusija koristi silu protiv Ukrajine".

- Imamo široku lepezu mogućnosti u vezi s posljedicama s kojima se Rusija može suočiti ukoliko još jednom koristi silu protiv nezavisne i suverene zemlje. U to su uključene i ekonomske i finansijske sankcije, politička ograničenja - pojasnio je Stoltenberg.

Osvrnuo se na pojačanu prisutnost NATO-a u Baltičkoj regiji i Crnom moru nakon ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine. Dodao je kako će nastaviti podršku Ukrajini u vidu vojne obuke, povećanja kapaciteta, konsultacija i razmjene informacija.

Stoltenberg je rekao i kako su ministri članica razgovarali i o Afganistanu, odnosno lekcijama naučenim nakon povlačenja NATO-a. Govorio je i o misiji NATO-a u Afganistanu koja je trajala 20 godina te značaju s aspekta sprečavanja terorističkih napada.

Podsjetio je na velike operacije evakuacije tokom povlačenja iz Afganistana. Stoltenberg je kazao kako su sigurnost provodile snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Norveške i Turske, te da su se procesi na aerodromu u Kabulu odvijali u teškim uvjetima.

- Lekcije naučne u Afganistanu oblikovat će buduću ulogu NATO-a kada je u pitanju upravljanje krizom - kazao je Stoltenberg te dodao kako očekuje da talibani održe obećanje dato međunarodnoj zajednici kada je riječ o sprečavanju terorističkih organizacija da pronađu utočište u Afganistanu.

Generalni sekretar osvrnuo se i na Zapadni Balkan, te rastuće tenzije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Naglasio je kako je zbog agresivne retorike došlo do povećanja tenzija.

Zabrinut je i agresivnom retorikom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Stoltenberg je kazao kako će poduzeti sve što je potrebno da se spriječi svaki pokušaj koji bi naštetio multietničkim institucijama BiH.