open-navfaktor-logo
search
Govorio i o BiH
Stoltenberg: Ministri vanjskih poslova NATO-a ponovo upozorili Rusiju
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako su ministri vanjskih poslova saveza kazali da će biti visoka cijena bilo kakve agresivnosti Rusije u budućnosti, te da će biti političkih i ekonomskih posljedica. 
02.12.2021. u 09:31
get url
text

Stoltenberg je u srijedu održao konferenciju za medije nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog u Rigi, u Latviji.  

Podsjetio je kako su, zbog vojne aktivnosti Rusije u blizini granica Ukrajine, sastanku prisustvovali i ukrajinski i gruzijski ministri. Kazao je kako su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, te agresivnosti i destabilizirajućim koracima Rusije prema susjedima, javlja Anadolija.

- Trebamo biti na oprezu i izbjegavati podizanje tenzija. Ministri su istakli kako bi svaka buduća agresivnost Rusije platila visoku cijenu, te snosila političke i ekonomske posljedice - rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je i kako Ukrajina i Gruzija žele biti NATO članice.

- Nepokolebljiva je naša podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu obje države. Nastavljamo pružati podršku objema zemljama - rekao je Stoltenberg.

Upitan je o tome "šta bi se moglo desiti ukoliko Rusija koristi silu protiv Ukrajine".

- Imamo široku lepezu mogućnosti u vezi s posljedicama s kojima se Rusija može suočiti ukoliko još jednom koristi silu protiv nezavisne i suverene zemlje. U to su uključene i ekonomske i finansijske sankcije, politička ograničenja - pojasnio je Stoltenberg.

Osvrnuo se na pojačanu prisutnost NATO-a u Baltičkoj regiji i Crnom moru nakon ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine. Dodao je kako će nastaviti podršku Ukrajini u vidu vojne obuke, povećanja kapaciteta, konsultacija i razmjene informacija.

Stoltenberg je rekao i kako su ministri članica razgovarali i o Afganistanu, odnosno lekcijama naučenim nakon povlačenja NATO-a. Govorio je i o misiji NATO-a u Afganistanu koja je trajala 20 godina te značaju s aspekta sprečavanja terorističkih napada.

Podsjetio je na velike operacije evakuacije tokom povlačenja iz Afganistana. Stoltenberg je kazao kako su sigurnost provodile snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Norveške i Turske, te da su se procesi na aerodromu u Kabulu odvijali u teškim uvjetima.

- Lekcije naučne u Afganistanu oblikovat će buduću ulogu NATO-a kada je u pitanju upravljanje krizom - kazao je Stoltenberg te dodao kako očekuje da talibani održe obećanje dato međunarodnoj zajednici kada je riječ o sprečavanju terorističkih organizacija da pronađu utočište u Afganistanu.

Generalni sekretar osvrnuo se i na Zapadni Balkan, te rastuće tenzije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Naglasio je kako je zbog agresivne retorike došlo do povećanja tenzija.

Zabrinut je i agresivnom retorikom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Stoltenberg je kazao kako će poduzeti sve što je potrebno da se spriječi svaki pokušaj koji bi naštetio multietničkim institucijama BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.