Govoreći za televiziju "CNN" Stoltenberg je rekao da će, nakon poruka iz Kremlja da očekuju odgovor na svoju ponudu, ove sedmice poslati pisani odgovor NATO-a.

- Trenutno finaliziramo naše prijedloge, pisani tekst. Poslat ćemo im ga ove sedmice. To ćemo raditi paralelno sa SAD-om, jer je SAD prije nekoliko sedmica dobio ponudu. Isto tako smo i mi dobili sličan nacrt. U osnovi ćemo reći da smo spremni sjesti i razgovarati - poručio je Stoltenberg.

NATO je spreman razgovarati o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmu smanjenja rizika i drugim pitanjima vezanim za evropsku sigurnost, naveo je prvi čovjek tog saveza.

- Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije - rekao je Stoltenberg, ističući da "još uvijek postoji diplomatski put" za rješenje ukrajinsko-ruske krize.

Stoltenberg je istaknuo da bi Rusija za to trebala deeskalirati napetosti i u dobroj namjeri biti spremna na susret s NATO-om.

- NATO neće rasporediti borbene jedinice u Ukrajinu. Ali moramo se pobrinuti da smo spremni i da nema nesporazuma oko naše predanosti odbrani svih saveznika, posebno na istoku saveza - kazao je Stoltenberg.

Rusija je ranije iznijela niz prijedloga u kojima negira namjeru agresije na Ukrajinu i traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući neulazak Ukrajine u NATO i neraspoređivanje NATO oružja na ukrajinskom tlu.