open-navfaktor-logo
search
Prijem Finske i Švedske
Stoltenberg: NATO spreman razgovarati o sigurnosnim brigama Turske
Svih 30 članica NATO-a spremno je sjesti za sto kako bi se bavili sigurnosnim zabrinutostima Turske u vezi s terorističkom grupom PKK, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
01.06.2022. u 19:00
get url
text

Njegovi komentari dolaze dok je Turska i dalje protiv nastojanja Finske i Švedske da postanu članice u transatlantskom savezu. Ankara tvrdi da su obje skandinavske države podržale i pružile sigurno utočište teroristima, uključujući članove YPG/PKK i druge.

- Svi saveznici u NATO-u su, spremni da sjednu i bave se tim zabrinutostima, uključujući i prijetnje koje za Tursku predstavlja PKK, a to su terorističke prijetnje, što je, naravno, nešto što shvatamo veoma ozbiljno - rekao je Stoltenberg novinarima u State Departmentu gdje se sastao s američkim državni sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Znamo da nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpio više terorističkih napada od Turske, koja je važan saveznik ne samo zbog svoje strateške geografske lokacije na granici s Irakom i Sirijom, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da će sazvati visokorangirane zvaničnike iz Turske, Švedske i Finske u Briselu narednih dana, dodajući da je uvjeren da će, kako je kazao, "naći zajednički put naprijed".

Ranije u srijedu, predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da Švedska i Finska još nisu dostavile Ankari konkretne odgovore koji ispunjavaju njena očekivanja.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.