Djevojka je prošle sedmice podnijela tužbu za grupno silovanje u kojemu je učestvovalo 30 muškaraca, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld.

- Dvojica osumnjičenika uhapšena su u vezi sa slučajem o kojemu je pokrenuta istraga i koji uključuje šesnaestogodišnjakinju u gradu na jugu zemlje - dodao je.

Incident je prošao gotovo nezapaženo dok mjesna štampa u četvrtak nije objavila da su muškarci čekali svoj red ispred hotelske sobe djevojke koja je bila pod utjecajem alkohola.

Već u četvrtak navečer u gradovima diljem zemlje, pa tako i u Tel Avivu i u Jeruzalemu, održali su se spontani protesti u znak podrške djevojci i radi osude spolnog nasilja nad ženama.

U petak se održao skup u Haderi, odakle su osumnjičenici, na kojemu je učestvovao i gradonačelnik toga grada.

- Stanovnici su ogorčeni ovim događajem - rekao je Zvi Gendelman.

- Ne želimo živjeti u takvom društvu - istakao je.

"To je strašno, nemam druge riječi! To nije samo zločin nad djevojkom, nego zločin nad čitavim čovječanstvom i moramo ga osuditi", komentirao je premijer Benjamin Netanyahu pozivajući da se "krivce privede pravdi".

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin uputio je preko društvenih mreža pismo "mladeži" u kojemu osuđuje "strahote kojima se izvještava o grupnom silovanju u Eilatu".