open-navfaktor-logo
search
Počinju pripreme
Šuman za Faktor: Računica je jasna, domaće pobjede vode nas na EP
Šuman je okupljanje svojim reprezentativcima zakazao danas u 17 sati u Tuzli
21.10.2018. u 12:24
get url
text
Bilal Šuman

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas kreće u novu misiju, misiju čije ispunjenje od nezavisnosti naše zemlje priželjkuju njeni najbolji rukometaši.

Rukometne Zmajeve u novi ciklus kvalifikacija za Evropske prvenstvo povesti će selektor Bilal Šuman, a svoje izabranike okupit će danas u Tuzli, za kada je zakazan početak priprema.

Nove kvalifikacije za kontinentalni šampionat najbolji bh. rukometaši otvaraju na gostovanju kod Bjelorusije, narednog četvrtka.

U utorak u Bjelorusiju

Nekada legendarno krilo, a danas selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bilal Šuman kaže da je računica za njega i njegove izabranike sasvim jasna.

- Pobjede kod kuće vode nas na Evropsko prvenstvo, i računica je prema tome jasna. To naravno ne znači da će na gostovanjima izostati naš maksimalan angažman. Učinit ćemo sve kako bi u ovim kvalifikacijama prvi put izborili nastup na EP jer vjerujem da bi taj rezultat napokon "zakotrljao" situaciju u našem rukomet i riješio probleme oko Saveza, administracije, kancelarije i lige - rekao je Bilal Šuman na početku razgovora za Faktor.

- Sastavili smo odličnu bazu ovi momci su sjajni i da nisu takvi kakvi jesu pitanje je da li bih i ja bio ovdje. Njima se nema šta prigovoriti. Oni znaju zašto dolaze igrati za reprezentaciju - dodao je kratko Šuman prije nego smo se okrenuli pripremama za duele sa Bjelorusijom i Češkom.

Šuman je okupljanje svojim reprezentativcima zakazao za danas u 17 sati, dok će reprezentativci koji u nedjelju imaju klupskih obaveza u "grad soli" stići tek narednog dana.

- Već u utorak putujemo za Bjelorusiju, što nam i ne ostavlja mnogo prostora za trening. Ipak, dobar dio vremena provest ćemo u priči o reprezentaciji Bjelorusije i analizi igre ove selekcije - objasnio je Šuman.

Selektor najboljih rukometaša naše zemlje u mečevima sa Bjelorusijom i Češkom neće moći računati na dvojicu rukometaša.

- Alen Ovčina je na operaciji ramena, dok će Vladimir Vranješ u ovim mečevima odraditi dvije utakmice suspenzije, tako da će nam nedostajati dva standardna igrača. Ono što je važno za nas jeste da se vraća Senjamin Burić, koji u posljednje vrijeme iga jako dobro u dresu Zagreba, a s nama je ponovo i Faruk Vražalić - naglasio je Šuman.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine baš i nema pozitivno iskustvo u susretima sa Bjelorusijom. Prije tri godine bh. rukometaši su u Zenici remizirali sa Bjelorusima (22:22) i upravo ovaj remi nas je koštao plasmana na Evropsko prvenstvo koje je održano u Poljskoj.

"Ruska" ekipa

Šuman je dobro analizirao prvog protivnika njegove selekcije u ovom ciklusu.

- Bjelorusi su jedna fizički jaka i visoka, prava "ruska" ekipa s mnogo dobrih šutera. Analizirali smo njihove utakmice s posljednjeg EP-a. Oni vole da trče, dobri su u prvoj i drugoj fazi kontre, ali i vole igrati brzi centar. Ipak, u svemu tome prave i dosta grešaka - istakao je Šuman, te dodao:

- Imaju šest bekova koji jako dobro šutiraju sa devet, deset ili jedanaest metara. Manje igraju preko krila, ali ponovo naglašavam da dosta trče.

Nakon gostovanja u dvorani Sport Palace Uruchje u Minsku, već u subotu će BiH u Tuzli ugostiti Češku.

- Tuzla se konstantno pokazuje kao dobar domaćin. Podrška u Mejdanu nikada ne izostaje, dvorana je prepuna, i iskreno se nadam da nam se nećže ponoviti ti neki kiksevi koji su nam se dešavali u januaru i da napokon na pravi način završimo ovaj posao - rekao je selektor najboljih bh. kometaša na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.