open-navfaktor-logo
search
Međunarodnog karaktera
Svečano otvoren 18. Međunarodni sajam turizma i ekologije "List" Lukavac
Međunarodni sajam turizma i ekologije "List" Lukavac danas je 18. rođendan dočekao u nešto drugačijoj organizaciji nego što je to bio slučaj prethodnih godina.
17.09.2020. u 19:41
get url
text
get url
text

Ove godine Sajam okuplja nešto manji broj izlagača, ali je ipak zadržao međunarodni karakter.

Uz izlagače iz Bosne i Hercegovine, ove godine na Sajmu su i izlagači iz Albanije, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam "List", koji ostaje otvoren do subote, 19. septembra, doprinijet će predstavljanju Lukavca kao grada turizma, prirodnih ljepota, odnosno grada koji, osim industrije, ima još mnogo toga da ponudi.

Uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera ovogodišnji sajam održava se na otvorenom na oko 1300 kvadratnih metara uređenog prostora.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma "List" Aziz Čačković istakao je da su i u specijalnim uslovima uspjeli dobiti povjerenje nadležnih organa koji su odobrili održavanja tog sajma zbog propisanih mjera nadležnih organa.

- Također, vrlo je važno s pandemije skreneom pažnu na održavanje ovakvog sajma koji predstavlja vrlo važnu industrijsku granu - istakao je Čačković.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao je da su imali određenu dozu straha da li će sve ići kako su planirali. Ipak, uz maksimalno pridržavanje mjera, dodao je, odlučili su da organiziraju tu manifestaciju.

- Mnogi penzioneri su nas posjetili naša poruka je da ovakve manifestacije ipak trebaju ljudima. Mislim da je organizacija na nivou, malo smo reducirali sadržaje, ali to je bilo nužno zbog uslova u kojima se odvija - istakao je Delić.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvaničnika, a značaj održavanja ovogodišnjeg sajma prepoznala je i podržala Vlada TK.

- Mislim da smo se izdigli iznad situacije koja nas trenutno okružuje i da su ljudi organizirali i uspjeli da ne prekinu jednu značajnu tradiciju, a turizam na našim prostorima treba da bude jedna od vrlo bitnih grana u razvoju i zapošljavanju - kazao je premijer TK Denijal Tulumović te dodao da Vlada TK to prepoznaje i da će i u buduće pomagati turističkim radnicima.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac izrazio je veliko zadovoljstvo što je održan kontinuitet održavanja tog sajma koji predstavlja mjesto susreta turističkih zajednica.

- Tuzla i TK ide u pravcu razvoja turizma i tako da su ovi susreti, kao što je sajam, prilika da se vidimo u svijetu i regiji. Velika je prilika da u dogovoru sa prijateljima na sastancima vidimo nove ideje i u kojem pravcu da idemo dalje - kazao je Buševac.

Na oko 40 štandova predstavit će se približno 80 izlagača iz BiH, Srbije, Republike Hrvatske, Slovenije i Albanije. Jedan od izlagača je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo koja sajam prati od samog početka.

Predsjedavajući Komisije Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić izrazio je za zadovoljstvo što je imao priliku proslaviti 18 rođendan Sajma.

- Ovo je prilika kao da razgovaramo o trenutnim problemima, projektima i da razmijenimo mišljenja. Nažalost, pandemija je učinila da sajam ove godine bude u smanjenom kapacitetu, ali ipak dovoljnom - dodao je Muslić.

Turizam TK spada u red kontinentalnog turizma koji zasigurno na lokalnom nivou ima mnogo toga za ponuditi. Turistička zajednica TK nije propustila priliku da i ovaj put bude prisutna na sajmu.

Predsjednik Turističke zajednice TK Miralem Mešković kazao je da TZKT u suradnji sa onima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom pokušava da kreira određene turističke proizvode kako bi se plasirali upravo ka tim ciljnim tržištima i da ostvare i rezultat i u vrijeme pandemije.

- Puno je toga u TK za vidjeti i ovo je prilika da se predstavimo - istakao je Mešković.

Na Sajmu, po drugi put dodijeljena su priznanja "Zvijezda turizma BiH" koja dodjeljuje Privredna komora FBiH, te je u okvirima Sajma predviđena manifestacija "Izbor za MISS Federacije BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.