open-navfaktor-logo
search
Priznala poraz
Švedska premijerka Andersson podnosi ostavku nakon poraza na izborima
Premijerka Magdalena Andersson priznala je u srijedu poraz na izborima u Švedskoj, održanim 11. septembra, otvarajući put opozicionom bloku koji čine četiri desničarske stranke da formira novu Vladu, javlja Anadolija.
14.09.2022. u 22:19
get url
text

Andersson je kazala da je desničarski blok, koji uključuje krajnje desničarsku antimigracionu stranku, osigurao tijesnu većinu u Riksdagu, švedskom parlamentu.

- Sutra ću zatražiti moju smjenu s mjesta premijerke - rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Međutim, Andersson će voditi tranzicionu Vladu sve dok sljedeća administracija ne preuzme vlast u skandinavskoj državi.

Andersson je također najavila da će nastaviti da vodi Socijaldemokrate, ističući da je njena stranka spremna da sarađuje sa svima koji žele biti dio rješenja problema s kojima se Švedska suočava.

Ulf Kristersson, lider konzervativne Umjerene stranke, rekao je da je desničarski blok "dobio mandat za promjene koje smo tražili".

- Sada počinjem rad na formiranju nove Vlade. Želim da se okupimo zajedno, a ne da se dijelimo", objavio je Kristersson na društvenim mrežama, zahvalivši biračima na podršci.

Prema nezvaničnim rezultatima općih izbora, desničarske stranke osvojile su 49,6 posto glasova, a vladajuća ljevičarska koalicija 48,9 posto.

Prema ovim rezultatima, u parlamentu koji broji 349 zastupnika, desničarske stranke imale bi 176 članova, a ljevičari 173.

Krajnje desničarska stranka Švedski demokrati (SD) postala je druga najveća stranka u zemlji, povećavši broj glasova na 20,6 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.