- Teren je još vruć i čekamo da se stvore uvjeti kako bi policijski inspektori izašli na teren s ciljem utvrđivanja uzroka štete, rekao je Adnan Beganović, portparol Uprave Policije Unsko-sanskog kantona.

VEZANI TEKST - Milionska šteta nakon požara u bihaćkom Austrothermu, uzroci još nepoznati

- Proizvodni pogon sa pripadajućim strojevima, kao i skladišni prostor je u potpunosti uništen, jako velika šteta. U samoj proizvodnoj hali je bila velika količina gotovih poluproizvoda blokova i finalnih proizvoda, koji su bili spakirani za tržište - istakao je Drago Rimac, direktor Austrotherm BH d.o.o.

Ova fabrika pokrivala je potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj zbog čega će nakon istrage odmah krenuti u čišćenje kako bi osposobili makar upravnu zgradu i mogli funkcionirati na nivou Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva.

- U proizvodnom pogonu obnova ili izgradnja nove zgrade trajat će vjerovatno duži period. Imamo veliku podršku naše uprave iz Austrije, ljudi koji su radili ostat će prijavljeni i biti na našem platnom spisku. I naši kupci neće ostati oštećeni, bez obzira što je fabrika stradala nedostatak ćemo nadoknaditi iz sestrinskih firmi iz Mađarske, Austrije i Srbije - objašnjava Rimac .

Fabrika je u Bihaću otvorena 2008. godine i zapošljava 47 radnika.