- Pozivamo Tužilaštvo BiH, aencije za sprovođenje zakona, Operativnu grupu za borbu protiv terorizma, da odmah i neizostavno obavijeste javnost zašto od Dejtonskog mirovnog sporazuma nije otkriven i sankcionisan niti jedan naredbodavac i izvršilac u više od 1.000 terorističkih napada na povratnike u manjem BH entitetu, RS – ističe se u saopćenju udruženja.

Dodaju da zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno-tužilački kapaciteti u BiH angažirali na pronalasku jutjubera koji je navodno prijetio Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan-danas ostaju neotkriveni i zataškani od Tužilaštva i agencija za sprovođenje zakona.

Pozivaju Tužilaštvo BiH da odmah i neizostavno obavijeste javnost i o rezultatima januarskih napada na povratnike gdje je hitnu istragu tražio i visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

Nakon niza upozorenja, navode, udruženja će pokrenuti i krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u manjem bh. entitetu.

Ističu da će se svakog prvog u mjesecu obratiti javnosti u vezi sa "zataškavanjem  terorizma u RS-u".