open-navfaktor-logo
search
Kontroverzni sistem
Švicarska: Grad beskućnicima nudi karte u jednom pravcu za bilo gdje u Evropi
Grad Basel u Švicarskoj navodno pokušava smanjiti broj beskućnika nudeći im karte u jednom pravcu bilo gdje drugdje u Evropi.
02.05.2021. u 09:31
get url
text
Ilustracija

Smješten u sjeverozapadnoj Švicarskoj, na rijeci Rajni, Basel je treći grad po veličini u zemlji i ima nešto više od 170.000 stanovnika.

Poznat je zbog svoje umjetničke scene, tržnica hrane i arhitekture, ali čini se da imigracijska služba grada nije impresionirana onima koji borave u gradu bez stalnog doma, pa nudi jednosmjerne karte za voz, piše Unilad.

Prema izvještaju portala "20 minutes", na koji se pozivaju, svako ko doživi da je beskućnik može zatražiti vaučer za željeznicu ako je voljan potpisati ugovor kojim se obećava da se neće vratiti u Švicarsku na određeno vrijeme.

Toprak Yergu, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa u Baselu, rekao je da ako budu uhvaćeni kako krše ugovor, riskiraju da budu deportirani.

Navodi se da je do sada 31 osoba iskoristila ponudu, uključujući sedam osoba iz Belgije, sedam iz Njemačke, dvije iz Italije i 14 osoba iz Rumunije, za koje je grad navodno organizirao letove do rumunskog glavnog grada.

Ovaj kontroverzni sistem nije prvi slučaj u kojem su vlasti koristile jednosmjerne karte za smanjenje broj beskućnika, a istraga Guardiana iz 2018. godine otkrila je da su vijeća u Velikoj Britaniji ranije bila odgovorna za slične ponude.

Podaci pokazuju da su 83 vijeća u Engleskoj i Walesu od 2015. godine kupila 6.810 karata, i da je cilj bio potaknuti one koji nemaju stalni dom da se dobrovoljno vrate u područja u kojima su imali porodične veze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.