open-navfaktor-logo
search
Manje efikasne
Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta: Jesu li vakcine djelotvorne protiv novih varijanti koronavirusa?
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak je kazao kako je pojava novih varijanti COVID-19 povukla pitanja da li će postojeće vakcine djelovati, upozoravajući na zabrinjavajuće vijesti da bi razvijene vakcine mogle biti manje efikasne protiv varijante koja je prvobitno potvrđena u Južnoafričkoj Republici.
08.02.2021. u 21:03
get url
text

Ghebreyesus je na konferenciji za medije kazao kako je odluka Južnoafričke Republike donesena u nedjelju o prekidu vakcinacije vakcinom AstraZenece ”podsjetnik da trebamo uraditi sve što možemo kako bismo smanjili cirkulaciju virusa uz dokazane javno-zdravstvene mjere”.

Dodao je kako je sve jasnije da će proizvođači vakcina trebati doraditi postojeće vakcine kada je u pitanju trenutna genetska evolucija koronavirusa, navodeći da će najvjerovatnije biti potrebne dodatne doze, naročito kada se nove varijante virusa šire svijetom, i čini se da postaju preovladavajući sojevi.

Ghebreyesus je rekao kako očekuje da WHO donese odluku u narednih nekoliko dana o tome da li će preporučiti hitnu upotrebu za vakcinu AstraZenece. Ta oznaka bi omogućila da nekoliko miliona doza bude dostavljeno siromašnim zemljama, uključenim u mehanizam COVAX, kojeg podržavaju Ujedinjene nacije (UN).

Prošle sedmice Ghebreyesus je saopćio kako je više od tri četvrtine vakcina protiv COVID-19 primijenjeno u samo deset zemalja, dok vakcinacija tek treba početi u blizu 130 zemalja.

Uprkos cilju WHO-a o pokretanju vakcinacije protiv COVID-19 u siromašnim zemljama, u isto vrijeme kad i u bogatim zemljama, COVAX još uvijek nigdje nije dostavio doze vakcina.

Dr. Soumya Swaminathan, naučnica WHO-a, navodi kako ljudi ne trebaju zaključivati na osnovu odluke Južnoafričke Republike da vakcina AstraZenece ne djeluje. Dodala je kako svi dostupni dokazi ukazuju da su vakcine razvijene s veoma malim brojem smrtnih ishoda, hospitaliziranih i nekoliko razvijenih bolesti.

Ostale vakcine koje su razvili Novavax, Pfizer/BioNTech te Johson&Johnson čini se da su manje efikasne protiv soja identificiranog u Južnoafričkoj Republici, iako mogu spriječiti nekoliko bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.