- Nastup na festivalu Park Live u Moskvi planiran 10. jula je otkazan. U svjetlu aktualnih događaja to je bilo neophodno. Naše misli su s Ukrajincima i svim hrabrim ljudima koji se protive nasilju i žele mir - napisao je američki roker na svojim profilima na društvenim mrežama.

Popularni pankeri Green Day trebali su svirati 29. maja na stadionu Spartak u Moskvi kapaciteta više od 45.000 posjetitelja, ali su koncert otkazali "teška srca", također zbog ratnih događaja u Ukrajini.

- Svjesni smo da ovo nije trenutak za stadionske rock koncerte, riječ je o puno većem od toga. Također znamo da je rock and roll vječan i uvjereni smo da će biti i vremena i mjesta da se vratimo tamo u budućnosti - poručili su.

Škotski rokeri Franz Ferdinand također su nakon ruske agresije na Ukrajinu otkazali koncerte u St. Petersburgu 29. juna i Moskvi 1. jula.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Franz Ferdinand (@franz_ferdinand)

- Jedini razlog je ruska invazija na Ukrajinu. Volimo Rusiju. Ta velika zemlja inspirirala je bend preko svoje umjetnosti i književnosti i od našeg prvog nastupa u njoj prije 17 godina razvili smo bogat i dubok odnos s našim ruskim fanovima. Razgovarali smo preko društvenih mreža s našim brojnim prijateljima u Rusiji i naišli na nepodijeljeno protivljenje ovom nasilju i na solidarnost s našim ukrajinskim prijateljima. Znamo da vidite ludilo vodstva svoje zemlje. Znamo da ne želite rat. Uprkos ovoj tragičnoj situaciji u našim srcima još uvijek gori plamen optimizma i radujemo se danu kada ćemo se moći vratiti u miru da ponovno zajedno podijelimo radost muzike - istakli su.

Američki indie pop sastav AJR sa "žaljenjem" je na Twitteru objavio da otkazuje nadolazeći nastup u Rusiji zakazan za 22. oktobra u Moskvi.

- Hvala svim ruskim fanovima koji se protive ničim izazvanim i kriminalnim ponašanjem svoje zemlje. Naša srca su s ukrajinskim narodom - napisala je grupa.

Koncert u Rusiji otkazao je i Nick Cave te poručio da "stoji uz hrabre ljude Ukrajine i njihovog vođu heroja".