open-navfaktor-logo
search
Šansa i za BiH
Svjetski sajam EXPO 2020 u Dubaiju kao promocija civilizacija
Robot policajac koji će vas zamoliti da mu ne blokirate put jer je zadužen za sigurnost, prvi je prizor koji ćete vidjeti na najvećem svjetskom sajmu EXPO 2020 koji se ove godine održava u Dubaiju o temi "Spajanje umova, kreiranje budućnosti".
31.10.2021. u 12:55
get url
text
EXPO, Dubai

On i robot maskota tog sajma nagovještaj su onoga što ćete vidjeti u paviljonima 190 zemalja koje su koristeći najnoviju tehnologiju posjetiteljima omogućili da zavire u najbolje kutke njihovih država.

{$galerijaFotografija}

Godine 2013. odlučeno je da Dubai organizira EXPO 2020, koji je trebao biti održan prošle godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođen za ovu godinu i trajat će do 31. marta te organizatori očekuje da će ga u šest mjeseci posjetiti 25 miliona ljudi.

Temperatura do 40 stepeni

Obećano je tada iz tog kosmopolitskog grada da će izložbom zadiviti svijet, da će donijeti novi život na Bliski istok u smislu kulture i kreativnosti te donijeti drugačiju sliku arapskog svijeta koji je tolerantan i otvoren. Kako su obećali tako su i učinili.

Za ulazak na sajam, ili pobliže rečeno grad napravljen za sajam, potpuno drugačiji od bilo čega drugog na svijetu potrebna vam je ovaj put potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test koji ćete besplatno moći uraditi u okviru EXPO sajma.

Na velikom parking prostoru osigurani su autobusi koji vas vode do ulaza na sajam gdje se vrše sigurnosne provjere, a potom kroz visoka čelična vrata ulazite na sajam gdje vas već na početku očekuju impresivna paviljonska zdanja.

U jutarnjim satima mnogo je manje posjetilaca jer temperature sada u Dubaiju dosežu i do 40 stepeni, ali već od popodneva i u večernjim satima redovi pred brojnim paviljonima su po nekoliko stotina metara za sve one koji žele vidjeti unutrašnjost izuzetno kreativnih paviljona što obećava njihov izgled već izvana.

Na sajmištu se oko 50 posto potrebne energije proizvoditi zahvaljujući ogromnoj fotonaponskoj tendi koja preko dana taj dio Dubaija štititi od sunca. Njegova tkanina podloga je za digitalne projekcije i svjetlosne efekte.

Taj grad, izgrađen za potrebe sajma, podijeljen je na tri dijela, a svaki dio predstavlja jednu od tri glavne teme izložbe: Mobilnost, Mogućnosti i Održivost. Veliki trg u centru sajma od kojeg putevi vode do ove tri tematske cjeline prostor je za prezentacije i druge događaje.

Trg je prekriven čeličnom kupolom i nosi simboličan naziv Al Wasl, što na arapskome jeziku znači "povezanost". Njezina je gradnja zahtijevala mjesece planiranja i organizacije cjelokupnoga inženjerskog tima, koji je vrlo precizno morao slagati sve dijelove konstrukcije.

Nije moguće obići svaki od paviljona, oko 190 je paviljona različitih veličina i izgleda, ali na prvu je vidljivo da države nisu štedjele u što boljem predstavljanju svojih potencijala. Neke od njih su na vrlo kreativan način predstavile ono što tehnologija može.

Paviljon u Dubaiju Bosne i Hercegovine

Među brojnim paviljonima i onaj Bosne i Hercegovine koji je otvoren za posjetitelje, ali još uvijek nije ispunjen sadržajima. Posjetitelji za sada mogu vidjeti velike panele na kojima su predstavljeni turističke atrakcije i potencijali BiH. Bosna i Hercegovina učestvuje na sajmu pod sloganom "A meeting point of Western and Eastern civilisations".

Paviljon Velike Britanije, primjera radi, izuzetno zanimljivog izgleda. Njegov nevjerojatan dizajn na LED pločicama prikazuje niz pjesama na engleskom i arapskom jeziku, generiranih umjetnom inteligencijom zahvaljujući "poetskom" doprinosu posjetitelja.

"Paviljon pjesama" u svemir odašilje iluminiranu poruku, u čemu mogu učestvovati i svaki od posjetitelja Svjetske izložbe EXPO 2020. Jednu takvu poruku poslala je i ekipa Fene koja je među brojnim paviljonima posjetila i ovaj.

Paviljon je oblikovan poput divovskog drvenog instrumenta koji korištenjem algoritma stvara kumulativnu zbirku pjesama koja osvjetljava njegovo pročelje promjera dvadeset metara, a cilj mu je da skrene pažnju na rastuću važnost algoritama i kulturnu raznolikost Ujedinjenog Kraljevstva.

Po ulasku na odjel Mobilnost vrlo upečatljivog izgleda dočekat će vas paviljon Rusije. Izgrađen je u nekoliko kupola u svim bojama, a njegova unutrašnjost modernom tehnologijom predstavlja vještine ljudske inteligencije.

U toj ultra modernoj zgradi s temom "Rusija: beskonačan izvor kreativnosti" izložba je osmišljena da pokaže ruske tehnologije svjetske klase u nekoliko sektora nauke, medicine i tehnologije u kojima je već dugo svjetski lider. Moskva je inače u utrci da dobije organizaciju sajma EXPO 2030.

Paviljon je izgrađen od velikih eliptičnih prstenova u boji koji se protežu po opsegu paviljona, pa se čini da zgrada mijenja svoj oblik i boju dok pješaci kruže oko nje.

Bezvremenski Peru

Ruski paviljon posebno naglašava da je um temeljan za pokretanje ljudskog napretka i gleda na njega iz perspektive učenja, emocija, društva, kulture i kreativnost. Izložba unutar paviljona istražuje mozak, a multimedijska instalacija pokazuje njegovu strukturu i način rada.

Paviljon Kraljevine Saudijske Arabije pridružio se svjetskim proslavama 76. godišnjice uspostave Ujedinjenih nacija. Odražava nepokolebljivu podršku Saudijske Arabije UN-u i svim njezinim ambicioznim programima koji nastoje ostvariti ciljeve održivog razvoja za ljude i planetu Zemlju.

Jedan od paviljona koje je ekipa Fene posjetila je i peruanski. Strukturiran prema konceptu bezvremenskog Perua, prikazuje najbolje od turizma i gastronomije, kao i najbolje kulturne uzorke i proizvode iz različitih regija zemlje.

Posjetili smo i paviljon Kolumbije, za kojeg kažu na paviljon s najvećom dobrodošlicom i promovira stanovnike te zemlje kao dobre domaćine. Kroz sve ono što predstavljaju na nekoliko spratova paviljona provest će vas uposlenici koji će vas učiti pomalo govoriti španski te kako svirati i plesati.

Smješten u dijelu Mogućnosti i ima bijelu mrežu i metalnu vanjštinu, okružen je bujnim zelenilom. No, fasada jedva daje uvid u mnoge boje koje će posjetitelji vidjeti unutra.

Slatka aroma kolumbijske kafe

Odmah ispred ulaza, u prostoru zvanom "Boterov vrt", posjetitelji čekaju svoj red kako bi se slikali pored ogromne skulpture nazvane "Ležeća žena". Skulptura je visoka tri metra i prebačena je iz Hong Konga, gdje je od 2018. godine bila izložena u hotelu Peninsula, u Dubaiju.

Kad uđete u paviljon, pogodi vas slatka aroma kolumbijske kafe koja se kuha. Kafa je ključna za kolumbijsku nacionalnu ekonomiju budući da je ta zemlja treći najveći svjetski izvoznik iza Brazila i Vijetnama.

Paviljon Indonezije bio je sljedeći koji smo posjetili, a jedna posebna postavka privlači pažnju posjetitelja to je predstavljanje jedinstvenih indonezijskih začina stavljenih u prozirne kutije pa su njegove teksture i oblici vidljivi. Potom ćete proći kroz različite kulture i običaje te zemlje.

Vjerovatno jedan od vizualno najprivlačnijih paviljona EXPO-a je onaj luksemburški dizajniran je tako da odražava njihove ideje otvorenosti, u obliku znaka za beskonačnost.

Unutar izložbe, ako niste raspoloženi za spuštanje niz stepenice, spustite se toboganom koji vas šalje ravno u prizemlje paviljona. Zapravo, to je jedini paviljon koji nudi ovu alternativu hodanju niz stepenice. Probali smo je.

Paviljon s temom "Resourceful Luksemburg" može se pohvaliti otvorenošću i dinamikom zemlje. Prikazuje kako Luksemburg kombinira svoje ljudske, prirodne, tehničke, industrijske i finansijske resurse kako bi stvorio održiviju budućnost.

Paviljon u obluku sokolovih krila

Posjetitelji mogu istražiti zemlju u pet tema. Više od 170 nacija živi u Luksemburgu, a 70 ekrana prikazuje iseljenike koji pričaju svoje priče. Na ovom mjestu moguće je pogledati sedmominutnu multimedijsku emisiju na zakrivljenom ekranu, koja prikazuje satelitske i svemirske projekte zemlje.

Paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata, države domaćina, privlači pažnju, ali čekanje na ulazak u taj paviljon može potrajati i više od sat vremena. Dizajniran u oblikom sokolovih krila koja se mogu zatvoriti krovnim solarnim panelima.

Švicarski paviljon zasigurno je jedan od onih koji privlači pažnju ima pročelje koje djeluje kao divovsko ogledalo i koje odražava divovski crveni ulazni tepih. Pod nazivom Reflections, paviljon je dizajniran kako bi naveo posjetitelje na razmišljanje o imidžu Švicarske.

S više od 190 zemlje koje učestvuju na najvećem svjetskom sajmu svaki paviljon priča drugačiju priču, priču o civilizacijama te posjetitelji EXPO-a imaju cijeli svijet na dohvat ruke, a tokom održavanja sajma planirani su brojni kulturni događaji i zabavni programi.

EXPO sajam, Dubai, 31.10.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.